עבודות גמר לתלמידי החטיבה העליונה
בביה"ס הריאלי נהגתה תכנית עבודת הגמר באמצע שנות החמישים, שנקראה אז "חיבור שנתי" ואומצה גם ע"י משרד החינוך. מאז ועד היום מושקעים משאבים רבים בקידום תלמידים לכתוב עבודות גמר.
כיום, צוות של שלושה מרכזים עובדים עם כ-40 תלמידי י"א ו-י"ב ועל פי התוכנית החדשה יתווספו אליהם תלמידי י' בשנה הבאה.
בבית הספר קיים אוסף של מאות עבודות גמר הממוקמות בספריית ביה"ס החדשה המשמשת מרכז משאבים. כמו כן, נבנתה תכנית רב שנתית לחשיפת נושא עבודות הגמר, מליווי עד להגשה.
לאחרונה קיימנו כנס מרשים – "עבודות גמר", בו השתתפו תלמידי י"ב שסיימו את התהליך והגישו את עבודתם, תלמידי י"א אשר נמצאים בשלבי כתיבה וכל תלמידי י' במטרה לחשוף אותם לתכנית.
במסגרת הכנס במליאה, הרצה פרופ' גור אלרועי, דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת חיפה, על החשיבות של החקר העצמאי.
כמו כן, ד"ר דן פלדמן מאוניברסיטת חיפה, חשף תחום מחקרי חדש על רחפנים, כאפשרות לכתיבת עבודות גמר.
בהמשך, תלמידה שהצטיינה בכתיבת העבודה הציגה את עיקרי עבודתה ומסקנותיה ובדבריה שזרה תובנות ועצות לדור הבא של הכותבים.
עם סיום חלק זה, כל תלמידי י' נחלקו לשלושה חדרי אודיטוריום ושם הציגו תלמידי י"ב שסיימו את כתיבת עבודות הגמר, את עבודותיהם. האווירה הייתה נהדרת. עבור תלמידי י"ב הייתה זו גאווה להציג את העבודה גם מול הוריהם ותלמידי י' יצאו נשכרים וכבר התחילו לחשוב על נושאים לעבודה.
אנחנו, כרכזים כבר 5 שנים, יצאנו בהרגשה של הצלחה ומקווים לקצור את הפירות בקרוב עם רשימה של תלמידי י' שרוצים להתחיל בתהליך.
![]()
![]()
מעגלי שיח ביום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה
לאחר מסדר יום הזיכרון, שהתקיים ביום הזיכרון תשע"ז, 1/5/17, קיימו תלמידי י'ו-י"א מעגלי שיח במרחבי בית בירם, בהשתתפות בוגרי בית הספר ואורחיו בנושא הזיכרון.
את הפעילות הובילו תלמידים מכיתות החונכות, שהוכשרו ע"י בית מורשה בריאלי.
![]()
בוגרי מחזור צ"ז מקבלים את תעודת הבגרות
ביום שישי, 12.5, חזרו בוגרי מחזור צ"ז הביתה לבית בירם על מנת לקבל את תעודות הבגרות שלהם בטקס מרגש. היה בוקר מרגש מאד עם 433 בוגרים ובוגרות שמתוכם 47 בוגרי הפנימיה הצבאית.
50 תלמידים בחרו לתרום שנה מחייהם לשנת שירות ומכינות, ומספר גדול מתוכם הגיע למקומות מצוינים בשירות הצבאי.
לאחר המפגש באולם הם נכנסו לכיתות למעט נוסטלגיה ושם חולקו להם תעודות הבגרות. 22% מהתלמידים קבלו הצטיינות על פי הקריטריונים של משרד החינוך.
![]()
טקס הסמל לתלמידי שכבה י"ב
ביום ג' ה- 16.5.17 התקיים טקס הסמל של שכבת י"ב, מחזור צ"ח. הטקס התקיים בנוכחות הנהלת ביה"ס, נציגות ההורים, נציגות מורים וכמובן צוות החונכות והחונכים של השכבה וכל התלמידים והתלמידות בה.
בין המסיימים- הקבוצה הראשונה שהחלה את המחזור הראשון של הריאליגן!
שישה מבין באי השכבה שקבלו את סמל הבוגר על הבמה:
רותם צינובוי – י"ב 3.
רותם מקבל את סמל הבוגר במעמד זה כאות הערכה על התנדבות פעילה במד"א משנת 2014, הן בניידות והן כמדריך קורסים לבני נוער מתנדבים. בנוסף, מסייע, רותם, בתחום העזרה הראשונה גם בְּמַעַרַך הבטיחות בבית בירם והוא שותף לפרויקטים התנדבותיים – עירוניים וצבאיים בשעות חירום, כדוגמת השריפה האחרונה שפרצה בחיפה. הוא מכהן כמש"צ בביה"ס ובשנים האחרונות אף מִלא במסגרת הגדנ"ע, תפקיד של רכז מנהלה. רותם פעיל בבית-הספר גם במסגרת השכבתית ובמסגרת הכיתתית. הוא ראוי לקבלת הסמל במעמד זה לא רק בזכות מגוון הפעילויות ההתנדבותיות בהן הוא לוקח חלק, אלא בזכות הערכים על פיהם הוא מתנהל ובראשם – הרצון הטוב להיטיב עם הזולת והצניעות.
תום שרון – י"ב 2 .
תום מקבלת את סמל הבוגר במעמד זה כאות הערכה על פעילותה. תום כתבה עבודת גמר בפיזיקה בנושא טיפול קרינתי לחולי סרטן. מטרת העבודה הייתה יישום שיטות חדשות להפחתת קרינה בטיפול בחולים. על כך קיבלה מכתב הערכה מראש מחלקת פיזיקה במכון האונקולוגי ברמב"ם המעיד על תרומתה. תום תמשיך לעבוד במכון האונקולוגי לאורך חודשי הקיץ עד גיוסה לצה"ל. בנוסף, תום ייצגה את בית-הספר בטורניר הכספות של מכון ויצמן למדע ובגמר הכימיאדה בטכניון. בד בבד, החלה בלימודי תואר ראשון במתמטיקה באוניברסיטה הפתוחה. בצד כל אלה – תום פעילה חברתית במועצת התלמידים, מתנדבת בכל הזדמנות בגני ילדים בשכונות מצוקה ונותנת שיעורי עזר לילדים מתקשים. תום ראויה לקבלת הסמל במעמד זה בזכות היותה נערה ערכית, הפועלת בצניעות רבה למען הזולת, ממקסמת את לימודיה וממנפת אותם לתחומים לרווחת הציבור, מתוך הבנה כי ביכולתה לשנות את המציאות סביבה.
מאיה כץ -י"ב 13 .
מאיה מקבלת את סמל הבוגר במעמד זה כאות הערכה על היותה חניכת הפנימייה הצבאית, ועל כך שהצליחה לשלב היטב בין דרישות הפנימייה לבין דרישות בית-הספר. זאת, באופן הראוי להערכה רבה. מאיה מכהנת במסגרת הפנימייה, מזה שנתיים, כיו"ר ועדת קשרי קהילה וּמעורבות בקהילה. במסגרת זו תיאמה עבור חבריה פעילויות התנדבות במגוון מקומות בקהילה – השנה ארגנה את יציאתם של כל חניכי הפנימייה להתנדבות, בו זמנית, בשבעה מוקדים בְּרַחַבֵי העיר. היא ארגנה הפנינג התרמה בו השתתפו עמותות רבות ובמסגרתו גם תיאמה אפשרות לתרומת דם. היא הייתה אחראית על איסוף כספים לקניית משלוחי מנות לעמותות שונות, ארגנה התרמה לעמותת "ווראיטי", יזמה וארגנה אירוע הסברה ודוכן החתמה על כרטיס אד"י. בד בבד, מאיה הייתה פעילה באגודת התלמידים, הובילה באחריות רבה את אירועי פורים, כולל מסיבה רב גילית לכלל תלמידי בית בירם. וידה עוד נטויה. מאיה ראויה לקבלת הסמל במעמד זה בזכות העשייה החברתית שלה שבמרכזה הנתינה, זוּלָתָנוּת לִשְׁמָהּ, אחריות ורגישות חברתית.
משי בן עוז – י"ב 23 .
משי מקבלת את סמל הבוגר במעמד זה כאות הערכה לה, המהווה דוגמה אישית לנחישות ולכוח רצון. משי מתמודדת עם לקות ראייה, היא כִּבְדַת ראייה. לאורך השנים משי לא ויתרה לעצמה ולא וויתרה על עצמה. היא הגדירה אתגרים בתחום הלימודי וְהִגִיעָה לרף הישגים גבוה מאד. זאת, בזכות מאמצים בלתי נלאים, בזכות התמדה, בזכות העובדה שלקחה מאה אחוז אחריות ושליטה על חייה ושאיפותיה. משי לא נתנה למגבלת הראייה לעכב אותה, או להפריע לה. היא התעקשה לצאת למסעות הגדנ"ע. בעזרת החברים ובעיקר נחישותה – צלחה אותם באופן המעורר השתאות, התפעלות וגאווה! כך, לקחה חלק בכל פעילויות השכבה. במקביל התנדבה משי בעמותה בשם "נוער יחד" של בני נוער עיוורים ולקויי ראייה ובארגון "לתת". בימים אלה היא נמצאת בתהליכי מיון להתנדבות בצה"ל. משי ראויה לקבלת הסמל במעמד זה מכיוון שמייצגת בִּבְחירותיה נחישות, מוטיבציה גבוהה, גַדְלוּת נפש ומהווה, באלה, מופת לרבים אחרים.
שירה דרדיקמן – י"ב 16 .
שירה מקבלת את סמל הבוגר במעמד זה כאות הערכה על פעילות משמעותית למען החברה והקהילה. בתוכה – הובילה שירה בשנתיים האחרונות את קמפיין 'הסכמה חופשית' מטעם "המרכז לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית". זאת, בתוך ביה"ס, בְּרַחַבֵי המחוז וברמה הארצית. על כך, קיבלה שירה, לאחרונה, את פרס שר החינוך לנוער מתנדב – ע"ש אלעד ריבן ז"ל. כך גם, שירה אקטיביסטית בנושאי מגדר ושוויון מגדרי. בפעילותה מניפה שירה את דגל השוויון בין המינים ופועלת במסגרות רשמיות בְּרַחַבֵי העיר למען קידום תפיסת עולמה על מנת לייצר תיקון חברתי. בצד אלה, שירה פעילה בחוגי סיור. בביה"ס – מאז כיתה י', היא נמצאת בקבוצת הנערות והנערים השרים והמנגנים בטקסים השכבתיים והבית-ספריים. היא נרתמה ככל שנדרש להנחיית מעגלי שיח ולהנחיית ההכנות לסמינרים. שירה ראויה לקבלת הסמל במעמד זה מכיוון שהיא בעלת מכלול תכונות אנושיות החובקות אהבת אדם וּפְּנִיוּת לזולת. היא משלבת בין תבונה, רגישות ופעולה בשאיפה לתקן את המעוות בחברה.
יעל וולף – י"ב 5 .
יעל מקבלת את סמל הבוגר במעמד זה כאות הערכה על עשייה חברתית וקהילתית מרובה. פעילותה מתמקדת בשלושה תחומי עניין מרכזיים: הראשון – קידום מעמד האישה – יעל הייתה שותפה להקמת תנועת נוער פמיניסטית בשם מפ"צ – מהפכה פמיניסטית צעירה, העבירה פעילויות לכיתות י' וי"א כחלק מקמפיין "הסכמה חופשית" מטעם "המרכז לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית" למניעת הטרדות מיניות והייתה פעילה במאבק נגד סגירתה של "החצר הנשית" בחיפה – גוף המספק מרחב מוגן לנערות במצבי סיכון. בתחום השני – יעל משמשת כקפטן נבחרת הדיבייט הבית-ספרית ששמה לעצמה לשפר את השיח הציבורי וּמייצגת את נבחרת ביה"ס בתחרויות ובפורומים רבים. בתחום השלישי – כתבה יעל , במסגרת עבודת הגמר שבחרה לעשות, תכנית להתחדשות עירונית לשכונת הדר. יעל עסקה בפעילות הסברתית למען השכונה בפורומים שונים ובזמן האחרון אף הובילה סיור בשכונה לטובת העניין. היא עתידה לשלוח את מסקנות עבודת הגְמַר לעירית חיפה בתקווה ליישום חלק מהמסקנות. יעל ראויה לקבלת הסמל במעמד זה מכיוון שהיא מהווה דוגמה לבני נוער דעתניים, בעלי תחומי עניין רבים הלוקחים על עצמם אחריות חברתית וקהילתית ופועלים באופן מעשי להשגת היעדים.
מדבריה של איריס ברלה, מרכזת השכבה: "הפכו את האמירה של דוד אבידן ב"שירים עקרוניים": "אז למה לנו כל העניין הזה / אז למה לנו כל העניין הזה, מוטב שנלך בגדולות / מוטב כבר שנלך בגדולות." לאורך חייכן/ם, לסיפור חייכן/ם. עשו מתוך לשמה! ותמיד מצאו את נקודות ההשקה בין המעשה האישי ובין המעשה למען הכלל, את נקודות העניין (גם האינטרס) המחברות את האישי, העצמי – לזה של הכלל. הביאו את החברה בישראל למקום טוב יותר, מבין (אמפתי) יותר, מכיל יותר, דמוקרטי יותר."
וסיימה: "דבר אחרון, אני מקווה מאד שבכל אשר תפנו תישאו את שם ביה"ס – בית-הספר הריאלי העברי בחיפה – בגאווה. אני יודעת שאני – בוגרת מאד גאה!"
מעורבות חברתית
תלמידי י"ב (מחזור צ"ח) הם הראשונים להשלים את תוכנית ההתפתחות האישית והמעורבות החברתית. תוכנית זו כוללת התנדבות ומעורבות אישית, קבוצתית וכיתתית בקהילה במשך שלוש שנים. כמו כן, בשכבה עשרות תלמידים פעילים מאד במסגרות כגון הצופים, מד"א, לקראת שבת, הפנימייה הצבאית ועוד. תלמידים אלה עתידים לסיים את התוכנית בהצטיינות יתרה. העשייה הנרחבת עמדה במרכזו של ערב מנהיגים צעירים שנערך בסוף אפריל.
קראנו לערב כך מתוך ראיה שהתלמידים הפעילים בקהילה הם מנהיגים בתחומם, מובילים תהליך מתחילתו ועד לסיומו המוצלח. מנדי רבינוביץ, מנהל החטיבה העליונה, בהרצאתו "דור האני", דיבר עם התלמידים על העתיד הצפוי לצעירים בחברה בשנים הקרובות. לאחר מכן הם שמעו את דבריו מעוררי ההשראה של אורן אלמוג.
אורן, בוגר בית הספר, איבד את מאור עיניו כילד בפיגוע במסעדת מקסים ב-2003. הוא סיפר על התמודדותו עם הפציעה, השיקום (גם כספורטאי פאראולימפי בתחום השיט) והחיים היומיומיים. לאחר מכן תלמידי השכבה השתתפו במושבים שונים, בהנחיית חונכי השכבה.
תחומי העשייה המגוונים יוצגו בכל מושב ע"י 4 תלמידים פעילים מצטיינים. בפאנלים ניתן מקום גם לעבודות גמר שנושאיהם בתחום החברתי. בכל מושב התפתחה שיחה פורה על עשייה חברתית, על התרומה של תלמידינו לקהילה, התרומה של העשייה להם באופן אישי וגם על הקשיים והמאמץ שנדרש.
הערב היווה מקום להוקרה לתלמידינו על מה שנעשה עד כה, אך גם כנקודת התבוננות קדימה, מתוך תקווה של הרחבת המעורבות ופעילות של תלמידינו למען חברה שוויונית וצודקת יותר.
![]()
The post פעילויות בבית בירם appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.