Quantcast
Channel: בית הספר הריאלי העברי בחיפה
Viewing all 285 articles
Browse latest View live

אירועים בולטים בתחום החינוך הגופני

$
0
0

במהלך חודש נובמבר התקיימו ימי ספורט לשכבות ו'-ט', שאורגנו ע"י צוות החינוך הגופני של בית הספר. בסיום הוענקו פרסים קבוצתיים ואישיים לזוכים.

בתאריך 19.11 זכתה נבחרת הבנים בטניס שולחן (יונתן קוחלי, שרון לבילב, יונתן מנצור ונעם גולדגרבר) באליפות המחוזית.
באליפות הארצית, שהתקיימה שבועיים לאחר מכן, ב- 3.12.18, זכתה הנבחרת – בפעם השניה ברציפות, בתואר אלופת הארץ. גאים בכם!

בתאריך 21.11 התקיימה אליפות מחוז חיפה במרוצי שדה לבתי הספר העל יסודיים.
הישגי הנבחרות:
ז' – ח' תלמידות מקום שני
ט' תלמידות – מקום שלישי
ז' – ח' תלמידים – מקום שני
ט' תלמידים – מקום רביעי
י' – יב' תלמידות – מקום ראשון
י'- יב' תלמידות – מקום ראשון

חמש מתוך שש הנבחרות העפילו לאליפות הארצית שתתקיים ב15/1/19 בעמק המעיינות. כל הכבוד!

 

ריכזה: עינת אהרון
מרכזת החינוך הגופני בבית בירם

 

The post אירועים בולטים בתחום החינוך הגופני appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.


התנדבויות ושבת חינוך בפנימיה הצבאית

$
0
0

עם תחילת חודש נובמבר, חניכי הפנימיה הצבאית החלו בשנת ההתנדבות תשע"ט.
95 חניכים משתי הפלוגות, ייצאו מידי שבוע, במשך כל שנת הלימודים ל- 11 מקומות התנדבות שונים: מקלט נשים, "הבית ברחוב חיים", "בית בלב", ביה"ח פלימן, בית אבות "ראשוני הכרמל", בית הצעירים בהדר, "אחים בוגרים" לסניף תיכון הדר, בית האבות הספרדי, מצפור אייזן, מועדונית גלים ו"קשר רב דורי".
המקומות שונים ומגוונים, אך דבר אחד משותף לכולם: עיקרון ההתמדה וההתנדבות הממושכת באותו המקום, עם אותם האנשים. אלה יוצקים מחוייבות וקשר עמוק וכן של החניכות והחניכים שלנו, למקומות הללו שצמאים לנוכחותם.

שבת חינוך
פעם בשנה יוצאים חניכי/ות הפנימיה וחברי הסגל לשבת חינוך.
השנה יצאנו להיפגש עם מקום דומה אך שונה: המוסד החינוכי "שמריה" בקיבוץ משמר העמק. מוסד מכובד שמהווה גם הוא פנימיה לנוער מכיתות ז' ועד י"ב.
השבת עסקה ב"נתינה- מהי?", במעורבות בקהילה לצד ניצול המיקום – מורשת קרב מתצפית הר הגעש וביקור במערת הפלמ"ח.
במסגרת המעורבות בקהילה, זכינו לפגוש בדקל לין, בחור מהקיבוץ, שאולי מבחוץ נראה שונה אך הוא סיפר לכולנו כמה הוא בעצם ממש ממש דומה ושווה.

היה מרתק, נעים ומלמד!

 

The post התנדבויות ושבת חינוך בפנימיה הצבאית appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

משולחנו של המנהל הכללי, א'טבת תשע"ט

$
0
0

חנוכת מתחמי המייקרים (יוצרנים)
ב- 16 באוקטובר חנכנו את מתחמי המייקרים החדשים בארבעה מסניפי ביה"ס (בית בירם, אחוזה, מטו"ס והדר), תרומתם הנדיבה של בני הזוג ד"ר מרים ושלדון אדלסון.
מרים, בוגרת ביה"ס שלנו, שלמדה בו מכיתה א ועד י"ב, בחרה להקדיש את מתחם בית בירם לזכר הוריה, את מתחם מטו"ס לזכר אחיה, את מתחם תיכון הדר לחבריה ממחזור מ"ד, בו למדה ואת מתחם תיכון אחוזה הקדישה לזכר הנופלים מבני המחזור.
האירוע המרכזי נערך בסניף בית בירם, בנוכחות עשרות אורחים מבני משפחתה של מרים וחבריה לספסל הלימודים, תלמידים, מורים, בוגרים ועוד.
משם המשכנו לסניף תיכון אחוזה, לסניף מטו"ס וקינחנו בביקור נוסטלגי בסניף תיכון הדר בו למדה מרים.

ביקור במכללות הצבאיות
ב- 24 באוקטובר התארחו חברי הנהלת ביה״ס ומפקדי הפנימייה הצבאית, בלשכתו של מפקד המכללות, האלוף אמיר ברעם – בוגר ביה״ס והפנימייה הצבאית, ליום של היכרות הדדית, שיח פתוח ולמידה משותפת. הביקור כלל היכרות עם המכללות הצבאיות: המכללה לביטחון לאומי, פו"ם אלון, פו"ם אפק, המלט"ק וביה"ס לנגדים וכן סיור באתרים השונים בבסיס המכללות: אנדרטת הטנק, לוח הצל"שים, רחבת התותח ורחבת מליאת איתן . המפגש היה מרתק ופורה, ואנו מקווים ששיתוף הפעולה עם המכללות ועם האלוף ברעם ילך ויעמיק

הסרת הלוט מהשלט לזכרו של דודי זהר ז"ל
בבניין פרת בבית בירם – הבית של קבוצת "גלקסיה על שם דודי זהר", התקיים ביום שלישי, 4.12.18, טקס הסרת הלוט מהשלט לזכרו של דודי זהר ז"ל, טייס מסוקי קרב, אשר נפל בתאונת אימונים באוגוסט 2017. על השלט מצוטט דודי בדבריו: "מי שהגיע לטופ, נולד מוכשר אבל עבד קשה מאוד. כישורים זו נקודת פתיחה טובה. מפה זה תלוי בעבודה, בהדרכה, בליווי ובאמונה".
דודי היה בוגר בית הספר הריאלי, יו"ר ועד ההורים ומייסד קבוצת הרובוטיקה ביסוד אחוזה.
בטקס המרגש נכחו בני משפחת זהר וחברים, נציגי חברת אלביט ובראשם יורם שמואלי, מנכ"ל חטיבת כלי הטיס ובוגר ביה"ס, חברי קבוצת הגלקסיה על שם דודי זהר, הורים, מורים והמנטורים של הקבוצה.

שיריאלי
ביום חמישי, ה- 29 בנובמבר קיימנו ערב חגיגי ומרגש במיוחד – "שיריאלי – שירת רבים", לציון ארבעה אירועים מרכזיים: 70 שנה למדינה, 71 שנים לכ"ט בנובמבר, יום ההולדת ה- 105 של בית הספר וסיום הלימודים של המחזור ה- 100 (מחזור ק') בשנה"ל הנוכחית.
האירוע התקיים באולם הספורט ברוממה, בהשתתפות כ- 4,500 תלמידים, הורים, מורים ובוגרים. סגן ראש העיר החדש – עו"ד דוד עציוני, בוגר הריאלי, כיבד אותנו בנוכחותו ונשא דברים.
במשך הערב, עלו לבמה חברי הנהלת בית הספר, שרו ונשאו דברי הוקרה והערכה לסמנכ"לית לפדגוגיה, שושי עידן, על 47 שנים של פעילות ענפה ורבת הישגים בביה"ס הריאלי.
את חגיגת השירה פתח המלחין אפי נצר ובהמשך הקהל הצטרף למחרוזת "שירי אור" בסימן חג החנוכה, בניצוחה של הזמרת הילה הררי – מורה למוזיקה באשכול הגנים.
הערב כולו, כולל צילום האירוע והקלטתו, הופק ע"י צוות ביה"ס: מורים, תלמידים, בוגרים והורים.

אני מבקש לשלוח ברכות חמות לגלית נגרי וענבל לם, מורות שלנו מבית בירם, על הגשת עבודות הדוקטורט שלהן באוניברסיטת חיפה.

ד"ר יוסי בן-דב
המנהל הכללי של ביה"ס

The post משולחנו של המנהל הכללי, א' טבת תשע"ט appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

הסרת הלוט מהשלט לזכרו של דודי זהר ז"ל בבית בירם

$
0
0

בטקס מרגש, שנערך בבניין פרת – הבית של קבוצת "גלקסיה על שם דודי זהר", הוסר הלוט מהשלט לזכרו של דודי זהר ז"ל, טייס מסוקי קרב, אשר נפל בתאונת אימונים באוגוסט 2017.
על השלט מצוטט דודי בדבריו: "מי שהגיע לטופ, נולד מוכשר אבל עבד קשה מאוד, כישורים זו נקודת פתיחה טובה, מפה זה תלוי בעבודה, בהדרכה, בליווי ובאמונה".

דודי היה בוגר בית הספר הריאלי, יו"ר ועד ההורים ומייסד קבוצת הרובוטיקה ביסוד אחוזה. בטקס המרגש נכחו בני משפחת זהר וחברים, נציגי חברת אלביט ובראשם יורם שמואלי, מנכ"ל חטיבת כלי הטיס ובוגר ביה"ס, חברי קבוצת הגלקסיה ע"ש דודי זהר, הורים, מורים והמנטורים של הקבוצה.

עליזה זהר, אימו של דודי,  הציגה במילותיה המרגשות של אם, אשר מצליחה לראות בתוך הכאב גם את האור, את הפירוש המיוחד שלה לשם הקבוצה, "גלקסיה על שם דודי זהר": גלקסיה – מבנה סדור, הגדול ביותר ביקום.זהר – תופעה מרשימה של אור מנצנץ במרחב.

לאחר הטקס, יצאו חברי הקבוצה יחד עם ג'קי זהר, אביו של דודי, לסיור בשלושה אתרים של חברת "אלביט מערכות" שם עבד זהר ז"ל. בכל אחד מהאתרים קיבלו את פני המשלחת אנשים מהשורה הראשונה, וניכר היה שכולם לוקחים את הביקור מאוד ברצינות ומתרגשים לארח את הנוכחים.

"חשנו את התרגשותם של האנשים שהכירו אישית את דודי. חלקם אף אמרו שהביקור נותן הרגשה כאילו "משהו מהאנרגיה של דודי נמצא איתנו", מספרת תרצה הוכברג, מרכזת קבוצת גלקסיה של בית הספר הריאלי. "התרשמנו מהעושר ומהיצירתיות של תחומי העיסוק ומהרמה הגבוהה של הטכנולוגיה והתפעול." היא מוסיפה, "חברת "אלביט מערכות" מהווה גאווה ישראלית אמיתית והיא מעסיקה אנשים רבים, שמוצאים את העיסוק והעניין שלהם בתחומים מרתקים. בזכות החיבור עם דודי, הפכה אלביט להיות גם קצת שלנו – משפחת גלקסיה, וזה ממלא אותנו גאווה. בהחלט מרגישים את האור עליו עליזה דיברה".

קבוצת "גלקסיה" ע"ש דודי זהר ז"ל, הינה נבחרת הרובוטיקה של בית הספר הריאלי העברי בחיפה, שהוקמה לפני כארבע שנים עם הקמתה של מגמת הרובוטיקה בבית הספר. הנבחרת משתתפת בתחרויות בינלאומיות והשיגה עד כה הישגים מרשימים בתחרויות ברחבי העולם, בין היתר בתחרות היוקרתית ביוסטון. חברת "אלביט", בה עבד הטייס דודי זהר ז"ל, בחרה להנציח את זכרו כשאימצה את קבוצת גלקסיה וקראה אותה על שמו. הקבוצה מקדמת תחומים של מדע וטכנולוגיה, בקרב בני נוער, כחלק מההתנדבות והפעילות הקהילתית של הקבוצה. זאת בנוסף למצויינות אליה שואפים כל חברי הקבוצה בכל דבר שהם עושים.

 

The post הסרת הלוט מהשלט לזכרו של דודי זהר ז"ל בבית בירם appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

משולחנו של מנהל המינהל והכספים

$
0
0

כללי
שנת הלימודים תשע"ט נפתחה בהצלחה בכל סניפי בית הספר לאחר קיץ עמוס.
בימים אלה נשלמת בנייתם של מתחמי המייקרים בבית בירם ובתיכון אחוזה, אשר יאפשרו שיפור משמעותי והרחבה של לימודי הטכנולוגיה, בתשתיות ובציוד מהשורה הראשונה. כמו כן במטו"ס וביסוד הדר הוסבו והוכשרו מתחמי מייקרים חדשים.
בסניף מטו"ס הושלמה בניית גן הילדים החדש והוכשרו במקומות חדשים המועדונית והספריה.

להלן סקירה על מחלקות המינהל הבית ספרי:

ההרשמה לשנת הלימודים תשע"ט
שנת הלימודים החלה עם כ- 4,050 תלמידים! גידול של כ- 70 תלמידים בהשוואה לתשע"ח. הגידול מוסבר בתוספת כיתת גן במטו"ס ובפתיחת כיתה ז' חמישית בתיכון אחוזה ושמירה על מצבת תלמידים דומה בשאר הסניפים.

בתחום הכספי
בתקופה זו של השנה מתמקדת הפעילות במספר נושאים:

  • הטמעת מערכת SAP BUSINESS ONE במחלקת הכספים לניהול מערכת הכספים ותקציב בית הספר. בחודשים הקרובים יוטמעו מודולים נוספים של המערכת באופן מדורג.
  • סיכום פעילות תשע"ח .
  • יישום תקציב שנת הלימודים החדשה והתאמתו להתרחבות לימודי הטכנולוגיה תודות לתנופת הבניה של מעבדות המייקרים בסניפים השונים .
  • ניהול מערך הבקרה התקציבית לראשונה בתוכנת ה- SAP .
  • קליטת כח האדם במערכת השכר בהתאם למודל ההעסקה המתאים (עוז לתמורה, תמורה ריאלית, מורים משולבים, חוזה אישי ועוד) ולאפיונים במערכת השכר שהוגדרו לאחרונה.

פיתוח תשתיות ורכש

  • בנין מחשבים בית בירם – מסתיימת בהצלחה רבה בנייתו של האגף החדש הכולל מעבדות מייקרים, כיתות ומרחבי למידה וחיבורו למבנה הקיים. שופצו והותאמו להוראה מתקדמת כל מעבדות המחשבים הישנות, נרכשו מחשבים חדשים, ריהוט וציוד המותאמים לצרכי הפדגוגיה.
    הפרויקט מומן מתרומה.
  • תיכון אחוזה – מסתיימת בהצלחה רבה בניית מתחם מייקרים חדש מתחת לאולם האירועים, הכולל מעבדות מייקרים ומרחבי למידה ושילובם עם המבנה הקיים. נרכשו מחשבים חדשים, ציוד וריהוט המותאמים לצרכי הפדגוגיה. תוספת זו תאפשר לסניף שילוב ההוראה עם תכנון ובניית מוצגים ודגמים על ידי התלמידים במרחבים חדישים ומאובזרים במיטב הציוד המתאים.
    הפרויקט מומן מתרומה.
  • מעבדות מייקרים/טכנולוגיה – הסתיימו שיפוץ וחידוש של מתחמי תכנון, פיתוח ויצירה טכנולוגית ביסוד הדר ובמטו"ס, במתחמים קיימים ששופרו וחודשו לבלי היכר. מתחמים אלו אובזרו במחשבים, ריהוט וציוד חדשים ומותאמים לצרכי הפדגוגיה.
    הפרויקט מומן מתרומה.
  • סניף מטו"ס – הושלמה הכשרתו של גן ילדים מדעי חדש במטו"ס ואיבזורו בציוד המתאים. כמו כן, שופצו המועדונית, הספריה ופינת החי לרווחת התלמידים בסניף.
  • תודה גדולה לאורי – מנהל התשתיות, על עבודתו המסורה והמקצועית להצלחת פרוייקטי הפיתוח.

מערכות מידע
לאחרונה בוצעו עבודות רבות ויסודיות בתשתיות המחשוב ואבזור מתחמי המייקרים החדשים שנבנו בבית בירם ובתיכון אחוזה ואלו שהוכשרו והותאמו בשאר הסניפים.
נרכשו מחשבים ניידים ונייחים למעבדות, להרחבת השימוש בלמידה משולבת פרויקטים בהתאם לדרישות הפדגוגיות ובוצעו החלפה ושדרוג מחשבים ישנים בסניפים.
במתחם הפנימיה הצבאית בוצעו עבודות תשתית נוספות ונרכשו מחשבים וציוד חדש לסגל, כמו כן, בוצעה פעימה ראשונה של רכש מחשבים ניידים לשימוש החניכים. פעילות זו במימון משרד הביטחון.

זוהר תנעמי
מנהל המנהל והכספים

The post משולחנו של מנהל המינהל והכספים appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

חקר ומדעים –באשכול הגנים הירוק

$
0
0

חקר ומדעים בגן חורש
מתוך הרצון לשים דגש על פיתוח מיומנויות חקר אצל הילדים, צמח בגננו מרכז חדש, המוקדש כולו לנושא החקר ובו נמצאים ניסויים שערכנו עם הילדים.
בנוסף, אנו מקפידים לשלב בגן דרך קבע את נושא "החקר", בהתאמה לנושאים הנלמדים ולאירועי לוח השנה. כל חודש טומן בחובו נושאים מיוחדים ומעניינים שמלווים אותנו, ובעקבותיהם אנו מתנסים יחד בחקירת תופעות ובעריכת ניסויים.
לצד אלה, חשוב לנו להקשיב לדברי הילדים, להבין מה מעניין ומעסיק אותם ולפעול מתוך היוזמות שלהם, שהן החשובות ביותר. אנו מאמינים כי פיתוח חקירה מתוך עניין אמתי של הילדים, מקדם למידה משמעותית וחוויתית עבורם.
להלן חלק מהניסויים שערכנו בגננו יחד עם הילדים: כיצד נוצרים עננים? (עם בוא הסתו); השקיית צמחים – כיצד המים מגיעים אל הצמח? (במקביל להקמת הגינה שלנו); תכונות השמן והמים (סביב חנוכה); איזון ושיווי משקל (בעקבות השיר "נד נד" של ח.נ ביאליק) ועוד.

נביטת זרעים בגן בהדרים
בגן שלנו גינה לימודית אקולוגית מרהיבה. במהלך טיפוח הגינה, ראינו שהצמחים גדלים, וחלק מהזרעים שזרענו נבטו. החלטנו לערוך ניסוי נביטה בתוך מנבטות שהכנו בעצמנו מבקבוקים (שימוש חוזר בחומרים ומוצרים). בניסוי רצינו לבחון את שלבי הנביטה של הזרע וכן האם כל הצמחים צומחים לאותו הכיוון. הילדים העלו השערה, שחלק מהזרעים צומחים לצדדים, או אפילו למטה ומכיוון שזה קורה מתחת לאדמה איננו רואים זאת. חילקנו את הילדים לזוגות וכל זוג הכין את המנבטה, המאפשרת צפייה בתהליך הנביטה כאילו אנחנו מתחת לאדמה.
לאורך התהליך התבוננו במנבטות, ראינו את הגחת השורשון והנצרון ושמנו לב שכל הנצרונים מנסים לטפס מעלה, בעוד השורשים יורדים מטה.
כחלק מהתיעוד הילדים ישבו וציירו מידי שבוע את המנבטה שלהם. לאחר כשלושה שבועות השכבנו את המנבטות וראינו כיצד הצמחים משנים את כיוון הצמיחה כלפי מעלה.

החלל בגן ניצנים
למרות הגיל הצעיר, הילדים מאוד הסתקרנו לדעת מה קורה בשמיים.
כשלמדנו על מערכת השמש בנינו דגם שלה מפלסטלינה, יצרנו כל כוכב בנפרד וכמובן גם שמש וירח.
לפני שבנינו מפלסטלינה את כוכב כדור הארץ, התבוננו בגלובוס והבחנו כי הצבעים השולטים הם ירוק ובעיקר מים והגענו למסקנה שמרבית כדור הארץ מורכב ממים.
גם בעזרת הגוף הילדים המחישו את מערכת השמש ועבור כוכב שבתאי נעזרנו בחישוק.
הכרנו את הסיפור "החייט והירח" מאת חגית אילן: הירח ביקש מהחייט שיתפור לו חליפה אך החייט לא ידע מה לעשות כי צורתו של הירח כל הזמן משתנה. הילדים המחישו באמצעות גופם את גודל הירח. בהמשך למדנו על אייזיק ניוטון שגילה את כוח המשיכה. זרקנו כל מיני חומרים שונים – צמר גפן, כדור, נייר, מטבעות וכו' וגילינו שכל החומרים נופלים על הרצפה ושהכבדים מביניהם מגיעים ראשונים לרצפה. לבסוף, למדנו על מקצוע האסטרונאוט, ראינו כיצד חיים האסטרונאוטים בחללית ומתמודדים עם היעדר כוח המשיכה בחלל. מובן שהזכרנו את האסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון ז"ל.
זאת הייתה למידה חווייתית ומשמעותית.

The post חקר ומדעים – באשכול הגנים הירוק appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

חגים, חוגים ואירועים –ביסוד אחוזה

$
0
0

חנוכה

לקראת שנת המאה של ביה"ס חשבנו, איילה יהודה – מנהלת הסניף ושושי עידן – אז הסמנכ"לית לפדגוגיה, איזו מתנה נוכל להעניק לביה"ס שלנו.
בסופו של דבר בחרנו לכתוב ספר המתאר את תולדות בית הספר העברי בחיפה. כך נולד הספר "החבורה ממורדות הכרמל, או מאבטליה לריאלי", אשר מגולל את סיפור הקמת ביה"ס ואת מלחמת השפות ברקע, כשהמקימים – תושבי חיפה, עמדו על כך שבביה"ס הריאלי העברי – ילמדו אך ורק בשפה העברית.
הספר נמצא בספריית ביה"ס והשנה, לקראת חג החנוכה קראנו אותו לתלמידים, שהיו מרותקים וקשובים.

קופסות בריחה לחנוכה – המכבים מתחבאים במערה מפני היוונים, כשלפתע מגלים בתוכה תיבת אוצר ענקית. בתיבות האוצר טמונות חידות שונות אותם פותרים התלמידים על מנת להגיע לאוצר הנכסף.

מועדונית בחנוכה ניר פרקש וצוות המועדונית הפעילו קייטנה מגוונת, במסירות, במקצועיות ובאהבה. היה מוצלח ומהנה. יישר כוח!

המיוחדים שלנו

אירועי החינוך הגופני
התקיים משחק כדורשת בין תלמידים ומורים והשמחה הייתה רבה.
התקיימה הפסקת ספורט פעילה בה הפעילו חברי ועדת ספורט ביחד עם סיגל רואש את תלמידי ביה"ס.

בבית הגפן התקיימה תערוכת הציורים "אבי", בה הוצגו 12 ציורים של תלמידים שלנו מכיתות ב, ג. אנו גאים מאוד בתלמידים ומודים לסיגל לברון, המורה לאומנות שהאמינה בהם ושלחה את ציוריהם לתחרות.

לומדים לקשור שרוכים!
בכיתות היסוד חשוב לנו ללמד את היסודות, ולקשור שרוכים זו אחת המיומנויות החשובות.
אייל הורביץ, מנהל מתחם המייקרים, הקים תערוכות דגמי נעליים מעץ (הפרויקט כולו נעשה במתחם המייקרים) בה כל תלמיד יכול להתאמן בשריכת שרוכים. כך לוקח הילד אחריות על למידה עצמית והתנהלות עצמאית.

מפגשי חוג הטכנוכיף לילדי הגנים ממשיכים. הפעם המפגש היה "בצריף של יונתן הנגר". הילדים יצרו והרכיבו רכבת בחדר נגרות ובנוסף כבשה צמרירית.

בוקר הורים מלמדים.
כמדי שנה, בכל הכיתות התנדבו הורים ללמד מגוון שיעורים במגוון נושאים, היה יום מרתק ומהנה.
תודה לכל ההורים השותפים שלנו, על ההתגייסות וההשקעה.

   

המורים שלנו

ביום ראשון לפני חג החנוכה, ההורים הכינו עבורנו חגיגה נהדרת ליום המורה. בארוחה המושקעת הוגשו לנו מאכלים טעימים ומפנקים, ניתנה התייחסות אישית לכל מורה ולתחביבים שלו והושמעו שירים אהובים. כל אחד מהמורים הרגיש יחיד ומיוחד בבוקר זה!

 

השתתפנו בטקס קבלת הפרס לקליטה מיטבית של מורים, בו זכה הצוות שלנו בזכות עבודה משותפת, אקלים חיובי, מקצועיות ומסירות של צוות יסוד אחוזה.

הספרייה

במסגרת שיתוף פעולה בין לימודי המוסיקה, בהנחיית המורה פולינה קוגן וספריית ביה"ס, בהנחיית הספרן אייל הורביץ, נפגשו בספריה ילדי גן אורנים וגן ברושים עם תלמידי כיתות א. אייל הקריא לילדים את הסיפור פטר והזאב מאת סרגיי פרוקופייב, פולינה ניגנה את מנגינות היצירה ותלמידי כיתות א הציגו את הסיפור בפני ילדי הגן בליווי אביזרים ותחפושות. רגע של קסם בספריה.

בספרייה התקיים יריד קח-תן. כל תלמיד הביא מהבית ספר אותו הוא מעוניין להחליף ובתמורה קיבל מצוות "ועדת ספרייה" פתקה אחת לקבלת ספר אחר ביריד. ההיענות הייתה יפה. קריאה מהנה!

The post חגים, חוגים ואירועים – ביסוד אחוזה appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

משולחנו של מנהל המינהל והכספים

$
0
0

להלן סקירה על מחלקות המינהל הבית ספרי :

הרשמה לשנת הלימודים תש"פ
ההרשמה לשנת הלימודים הבאה נפתחה ביום חמישי ה- 10/1/2019 בשעה 9:00 בבוקר.
אנו שמחים לבשר כי ההרשמה לכל הסניפים היתה מוצלחת מאוד. בהתאם למדיניות בית הספר, ההרשמה התבצעה לגני הילדים, לכיתות א' ולכיתות ז'. בחלק מהסניפים היו מקומות רישום בודדים לכיתות ב'-ו'.
לראשונה השנה לא נפתח רישום לכיתות י' וכך מתוכנן גם לשנים הבאות. שכבת י' תורכב מהתלמידים העולים מהחטיבות ומתלמידים חדשים שיתקבלו לפנימיה הצבאית בלבד. כניסה ללימודים בבית הספר הריאלי תתבצע ביסודי או בחטיבה בלבד.
בימים אלה מוטמעת מערכת SAP BUSINESS ONE במחלקת השיווק וההרשמה הכוללת את מערך שירות הלקוחות CRM. החל מינואר 2019 מתבצעת עבודת מחלקת השיווק וההרשמה במערכת זו במקום המערכות הישנות, תוך תמיכה וליווי צמוד של החברה המטמיעה.

קמפיין השיווק של הפנימיה הצבאית נמצא בעיצומו. הקמפיין החל בחודש נובמבר ומבוצע בערוצים הדיגיטליים – אינסטגרם, פייסבוק, גוגל ועוד. בימים אלו יורחב הקמפיין גם לדיוור ישיר – שליחת מכתבים לתלמידי כתות ט' ברחבי הארץ והצגת הפנימיה הצבאית ויתרונותיה. קמפיין ההרשמה צפוי להימשך עד חודש מאי 2019 ומטרתו גיבוש קבוצת מועמדים איכותית, מהם ייבחרו כ- 60 חניכים ללימודים בשנה הבאה.

בתחום הכספי
במחלקת הכספים עמלים בימים אלו על בניית מסגרת תקציבית לשנת הלימודים הבאה כשהמוקדים העיקריים הם מתחם הדר וסניף בית בירם, בהם מתוכננים צעדי התייעלות וחסכון משמעותיים.
כמו כן מסתיימת הקמת התקציב הבית-ספרי במערכת ה- SAP ובניית דוחות בקרה תקציבית לקראת הנגשת המערכת לבעלי התפקידים בסניפים השונים ושיפור הבקרה התקציבית.
בימים אלו הסתיימה שנת 2018 ומתבצעת בהנהלת החשבונות סגירת השנה מבחינה חשבונאית, כחלק מההכנות להכנת הדוחות הכספיים לסיכום שנת 2018 .

פיתוח תשתיות ורכש
בחודשים אלו של השנה מבוצע תהליך רישוי הסניפים לקראת שנה"ל תש"פ. בוצעו ביקורות תקופתיות של היועצים השונים והתקבלו האישורים והדוחות. בהתאם לכך מתבצעות עבודות והשלמות הדרושות לקבלת הרישוי לתש"פ.
במקביל, החל תכנון עבודות הפיתוח לקיץ הקרוב בסניפי בית הספר השונים.

הפנימייה הצבאית – אגף הבינוי של צהל ממשיך בהליכי תכנון לבניית דירות לסגל הפנימיה במקומם של הבתים שנשרפו בשריפה הגדולה לפני כשנתיים. כמו כן נמשך תהליך התאמת המטבח לדרישות ותקנים של משרדי הבריאות והחינוך. העבודות בנושאים אלה יבוצעו מתקציבו של משהב"ט.

מערכות מידע
נמשכת המעורבות והסיוע של מחלקת מערכות המידע בכל הנוגע בקליטה והטמעה של מערכת ה- SAP BUSINESS ONE  שאמורה להצעיד את מערך המחשוב של בית הספר ליכולות גבוהות משמעותית בכל הכרוך באיחוד מערכות, זמינות המידע, ייעול תהליכי עבודה ובקרה משמעותית ON-LINE.

בפנימיה הצבאית בוצע תכנון של מערך התשתיות הקווי והאלחוטי הדרושים והמשמעות התקציבית להקמתו. התוצאות יוגשו למשהב"ט בקרוב במטרה לסיימו לקראת שנת הלימודים הקרובה.

זוהר תנעמי
מנהל המנהל והכספים

The post משולחנו של מנהל המינהל והכספים appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.


חקר החלל, תערוכות ועשייה חברתית –בתיכון הדר

$
0
0

חקר החלל
באוגוסט 2017 שלחה ישראל לחלל, לווין מחקר שנוצר בשת"פ בין "רפאל" והסוכנות הצרפתית – לווין venus. סוכנות החלל הישראלית הציעה תכנית לימוד קצרה, ותלמידי כיתה ז2 נרשמו אליה.
הלווינים "כסופים", כדי להגן עליהם מפני הקרינה בחלל ולעזור בויסות הטמפרטורה (בחלל 200 מעלות מתחת ל-0). הילדים למדו על מטרות לווינים וחלקיהם העיקריים, תכננו משימות ובנו לווין בקבוצות של 4 תלמידים: לוויני ריגול, חקר החלל, מעקב מזג אויר ועוד.

תערוכת אמצע הדרך
אחת לשנה, לקראת סיום המחצית הראשונה, הופך אולם הספורט לחלל שמדבר אמנות. השנה הוצגו בתערוכה מבחר יצירות של התלמידים, במגוון הסדנאות המוצעות בתחומי הציור, האיור, הרישום, הפיסול, הצילום, התקשורת החזותית ובסדנאות הרב תחומיות.

  

עשייה חברתית
תלמידי שכבת ח' נפגשו עם דיירי בית האבות "מוריה". המפגש היה בסימן חגיגת השנה האזרחית החדשה – נובי גוד. הילדים שימחו את הדיירים, השתתפו יחד בפעילות יצירת פתיתי שלג מנייר ושוחחו על מנהגי החג. האווירה הייתה נעימה, חמימה ומוארת, חרף החורף שבחוץ.

חברי ההנהגה השכבתית של כיתות ז' יזמו, בנו והוציאו אל הפועל פעילות חינוכית-ערכית בנושא "לשון הרע לא מדבר אליי". חברי ההנהגה הובילו דיונים מעניינים וזכו לעניין ושיתוף מרגש מקרב חבריהם.

במסגרת שיעורי תנ"ך בכיתה ז', התקיימה הצגה של תוצרי למידה בבית ההורים "משען". התלמידים הנחו למידה בחברותא במעגלי שיח עם דיירי/ות הבית והאזינו לזיכרונותיהם של הדיירים מבית אבא וסבא, בנושא שבו התעמקו (שבת, פסח, הארץ המובטחת והגנה על חלשי החברה).

The post חקר החלל, תערוכות ועשייה חברתית – בתיכון הדר appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

מסעות, חגיגות, לימודים ועוד –במטו"ס

$
0
0

שעורים שבשגרה / לומדים מדעים
הקטנטנים בריאלגן אינם נחים לרגע. לקראת החנוכה ערכנו מסיבה חגיגית ומיוחדת.
בחנוכה ההורים הוזמנו להתכבד בלביבות וסופגניות מעשה ידיהם של ילדי הגן.
נחל לוטם הפך להיות "הנחל של הגן, שכן ילדי הגן מטיילים, נהנים ולומדים בו.
במסגרת חוגי העשרה הילדים הצעירים לומדים על החלל, על אומנים שונים, חוקרים ולומדים את סודות הכימיה.
חצר הגן שודרגה והוקם גן משחקים חדש להנאתם של הילדים.

קסמי הכימיה "מקסימים" גם את תלמדי כיתות א' אשר מדי שבוע פוקדים את מעבדות בית-הספר ועורכים ניסויים מרתקים.

תלמידי כיתות ב' וצוות מורות המדעים הזמינו את ההורים לבוקר מדעי בנושא הכותנה. בבוקר זה הילדים הציגו בפני ההורים, את הפרויקט ״מהסיב אל החוט״ וניהלו עימם שיחה מדעית על השלבים, מגידול הכותנה ועד התוצר המוגמר.

לאחרונה עוסקים התלמידים הצעירים בנושא חומרים, תמיסות, חומציות ובסיס. במעבדה ערכו ניסויים שונים וראו מה קורה כאשר מערבבים חומרים שונים.

כיתות ג' ציינו את סיום לימודיהם בנושא המעגל החשמלי בערב חגיגי. התלמידים הציגו בפני ההורים הנרגשים את המוצר אותו הגו, תכננו ואף יצרו, שבתוכו חבוי מעגל חשמלי.
בנוסף עסקו כיתות ג' בלמידה פעילה בנושא "סדר פעולות חשבון", שכללה שיח מתמטי על הצורך בחוקים חשבוניים בעקבות האזנה לסיפור, ועבודה בקבוצות.

כיתות ד' ציינו את סיום הפרויקט בתנ"ך ובכישורי שפה "ריגול מאז ועד היום", בהצגת למידה חגיגית. האורחים הרבים שהגיעו שמעו על התהליך הלימודי והחוויתי של התלמידים, על מפגשים עם אנשי ריגול וחקירות בני זמננו, ואף סיירו בתערוכה בה הוצגו תוצרי הפרויקט – קופסא ומזוודה – "ערכת חובה למרגל".

תלמידי כיתות ז' השתתפו ביום שיא בנושא אסטרופיזיקה. במהלך היום נחשפו התלמידים למושגים מעולם הפיזיקה, למדו על חורים שחורים, גלקסיות, ירחים ושנות אור. בהמשך, בלמידת עמיתים, התלמידים הציגו את הניסויים שהם ערכו בכיתה על צפיפות חומרים ואף למדו מחבריהם על מדידת טמפרטורה ומהירות.



לומדים לא רק בכיתה – ביקורים במוזיאונים, בטבע, וקמפוס.
תלמידי כיתה ב' ביקרו במוזיאון טיקוטין לאומנות יפנית ועסקו בנושא "יפני ליום אחד". במהלך הפעילות במוזיאון, הילדים התנסו בפענוח השפה החזותית של מוצגים מהתרבות היפנית, תוך כדי התבוננות מעמיקה ושאילת שאלות, השערות ותובנות לגבי היצירות המוצגות במוזיאון. באמצעות ביקור בחדר יפני מסורתי למדו התלמידים באופן חווייתי, על התרבות היפנית הייחודית.

תלמידי כיתות ג' יצאו לסיור בהובלת מדריכי הגדנ"ע של ביה"ס, ברמת הנדיב ובגני הנדיב. התלמידים עסקו בשמירת הטבע, התנסו בהגדרת צמחים, ולמדו על סוגי קרקעות; התבוננו במערכת היחסים בין האדם לטבע ופגשו ריחות, צבעים ומרקמים מתוך ההוויה של המקום הקסום הנמצא על רכס הכרמל.

תלמידי כיתות ד' ביקרו במוזיאון העיר חיפה שבמושבה הגרמנית. הביקור הינו עוד נדבך בתוכנית הלימודים של תלמידי השכבה ב"מולדת, חברה ואזרחות", אשר במרכזה עומדת העיר חיפה על היבטיה הגיאוגרפים והאנושיים.

במסגרת לימודי הביולוגיה, תלמידי כיתות ז' השתתפו בסמינר חקר מדעי בחוף הים. התלמידים למדו לערוך מיני מחקר שדה בתחום האקולוגיה. במהלך הפעילות התנסו התלמידים בהפעלת מעבדה ניידת של חיישנים, הקימו תחנת מיקרו-אקלים, מדדו את הגאות והשפל, ויצאו לסיור היכרות עם המבנה הגיאומורפולוגי של החוף.

 

ימי שדה
תלמידי כיתות ז' יצאו ליום שדה בנחל השופט. במהלך הפעילות, התלמידים הכירו את הנוף והטבע ברמות מנשה, ופעלו בשטח במסגרת הגדנ"ע במגוון משימות והפעלות, שהמחישו להם את השטח והסובב אותם. את יום השדה ליוו גם מש"צים (מדריכי של"ח צעירים).

תלמידי כיתות ח' יצאו לנחל עובדיה אשר בכרמל. התלמידים, בשיתוף החברה להגנת הטבע, עמלו ופרצו מחדש את השביל העובר בנחל. בהמשך יצאו התלמידים לסיור בגבעת העיזים, שבמהלכו הכירו את הכרמל, הנוף, הטבע והאדם, על מגוון הקשרים ויחסי הגומלין ביניהם בעבר ובהווה.


מתחמם בחממו"ת
חברי מועצת התלמידים פועלים לטובת קהילת בית הספר ולרווחת התלמידים, ועוזרים לממש את בקשותיהם. השנה החליטו חברי מועצת התלמידים להוציא כרטיס הטבות לתלמידי סניף מטו"ס, המקנה הנחות לתלמידים ולמשפחותיהם בחנויות וברשתות באזור מרכז הכרמל.

"השגרירים הצעירים" "והחוויה במציאות וירטואלית". העבירו פעילות בנושא חנוכה עבור תלמידי שכבת ח'.

לקראת חג החנוכה הוציאה חממ"ת עיתון את הגיליון הראשון של "ריאליתון", ובו כתבות אקטואליות, ביקורות שונות, חידות ושעשועים. העיתון חולק בכיתות להנאת התלמידים.
בנוסף, נערך ביקור מעניין ומאתגר במרכז המבקרים של "ידיעות אחרונות", שם למדו חברי החממ"ה את עבודת העיתונאי ומשמעותה.

במסגרת חממ"ת אסטרופיזיקה יצרו תלמידי מטו"ס חנוכיות, יחד עם ילדי מועדונית "גלים" בשער תנועת העליה. בפעילות התבקשו הילדים לעצב חנוכיות בצורת מערכת השמש, למדו על גרמי השמיים השונים ובעיקר נהנו.

תלמידי חממ"ת הספריה עזרו בבחירת ספרים חדשים עבור הספרייה. הספרים נבחרו לאחר בחירה קפדנית והמלצות קוראים.


ארועים במטו"ס
"מרוץ הלפיד" המסורתי נערך בשיתוף עיריית חיפה, אגודת הספורט "מכבי" ובית הספר הריאלי העברי בחיפה.
תלמידי כיתות ח' השתתפו בטקס לזכר חללי הפיגוע בקו 37, שבו נהרגו שבעה-עשר בני אדם, ביניהם שניים מתלמידי מטו"ס – אביגיל לייטל ז"ל ויובל מנדלביץ' ז"ל. הטקס התקיים בשד' מוריה, בסמוך למקום הפיגוע.

יום המורה במטו"ס היה חגיגי במיוחד. ועדי ההורים והתלמידים ארגנו לצוות המורים, הגננות והעובדים בוקר טעים ומרגש ואף פרגנו במילים חמות של הכרת תודה אמתית וכנה, שנאמרו בכינוס הבית-ספרי.

לקראת חנוכה, תלמידי כיתות א'-ב' חגגו את חנוכה ב"חנוכיאדה"- אולימפיאדת חנוכה, שכללה מגוון תחנות ספורטיביות מהנות ברוח חג החנוכה. תלמידי "חממ"ת ספורט" בהנחיית המורה לספורט מריאנה, היו אחראיים על התחנות והפעילו את התלמידים. במהלך ההפסקות התקיימו פעילויות יצירה לקראת החג עבור תלמידי כיתות א'-ד'. הילדים הוזמנו לרחבת היצירה עליה היו ממונים קבוצת ילדים מכיתות ה'-ו' הנמצאים בחממה הגדולה.
מסיבות גיבוש מוארות במיוחד אורגנו ע" חברי מועצת התלמידים עבור תלמידי כיתות ו'-ז', לפני היציאה לחופשת חנוכה.

מפגשי "צמ"ד" (צרכים מיוחדים) נערכו בסלון, בערב הנר השני של חנוכה, שהוא גם התאריך הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות. במפגשים אלו נפגשו תלמידי שכבת ט' בבתים מארחים, למפגשים אישיים עם אנשים עם מוגבלות, או קרובי משפחה של אנשים וילדים עם מוגבלות. מטרת המפגשים היא לחשוף את התלמידים, דרך הסיפורים האישיים, לאתגרים ולמורכבות של אנשים עם מוגבלות בחייהם השוטפים ובמפגש עם הקהילה והחברה הסובבת אותם תלמידינו זכו במפגשים הללו לקבל שיעור עוצמתי על סובלנות, קבלת האחר, סולידריות חברתית ועל חמלה. כל אלה התקיימו בשיח פתוח, משתף וכן, בגובה העיניים, ברגישות ובסבלנות.

משלחת תלמידי כיתות ח' התארחה בבית הספר וו'רניק שבארצות הברית, עמו מקיים סניף מטו"ס שיתוף פעולה רב שנים. הילדים הכירו את הווי בית הספר, טיילו, העבירו שיעורים בנושאים מגוונים הקשורים למדינת ישראל ובעיקר הכירו חברים חדשים וטובים.

מפגש מעורר השראה על מצויינות, התמדה, דבקות במשימה, ניצחון, התמודדות ויכולות מנטליות יוצאות דופן, התקיים בין תלמידי כיתות ה'-ו' ובנות החטיבה התיכונית, שנפגשו עם המתעמלת האולימפית נטע ריבקין.

במסגרת הפעילויות לעידוד הקריאה נפגשו תלמידי הגן וכיתות א'-ג' עם הסופרת רונית חכם. רונית היא סופרת ילדים ונוער, אשר כתבה כ-18 ספרים. ספרה "חמש מכשפות הלכו לטייל" זכה בפרס מוזיאון ישראל לשנת 1994. במפגש רונית הזמינה את הילדים "להציץ" לחדר העבודה שלה. היא הראתה לתלמידים ספרים בתהליכי עבודה, ואף סיפרה על עבודתה, הקריאה  קטעים מתוך ספריה, וענתה על שאלות.

ארועי ט"ו בשבט במטו"ס:
כמידי שנה נערך בחג האילנות חידון הצמחים המסורתי. תלמידי כיתות א׳- ג' השתתפו ונהנו בחידון הצמחים והציפורים. ילדי ריאלי גן מטו"ס נהנו גם הם ממזג אוויר נעים וממנהגי החג ויצאו לשתול פרחים  ולטיול בטבע לנחל לוטם. הקטנטנים גם הכינו שיפודים טעימים לכבוד החג, ויצאו לסיור ולמידה על העצים בחצר בית הספר.

סדר ט"ו בשבט התקיים בשכבות כיתות היסוד, בניצוחו של בועז המורה למוסיקה, ובלווי מטעמים בריאים. סמוך לימי החג התקיימה הפסקה פעילה בחצר בהובלת תלמידי כיתה ג'3. קבוצת תלמידים מכיתה ה'-ו' החממה הגדולה "עיצוב זה ריאלי" בהנחיית הילה קינן, שתלו צמחי תבלין בתוך בקבוק מפלסטיק, ציירו תמונה על משטח מעץ ויצרו "שטיח" של פרחים על נייר.

   

The post מסעות, חגיגות, לימודים ועוד – במטו"ס appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

טקסים, הפקות ופאנלים –בבית בירם

$
0
0

יום השואה הבינ"ל באוניברסיטת חיפה: 250 תיכוניסטים בהקרנת בכורה
ביום ראשון, ה- 27/1/19, התקיים אירוע חגיגי באוניברסיטת חיפה, לציון יום השואה הבינלאומי. במרכז האירוע – הקרנת הסרט התיעודי של ננסי שפילברג ורוברטה גרוסמן – Who Will Write Our History. האוניברסיטה החליטה להקדיש את ההקרנה, שהתקיימה סימולטנית במספר מקומות בעולם, לתלמידי תיכון, בסימן הנחלת זיכרון השואה לדורות הבאים, וחברה לביה"ס "הריאלי" בכדי להזמין את תלמידיו לצפות בסרט. כ- 250 תלמידי "הריאלי" נכחו באירוע, אליו הגיעו גם נציגים דיפלומטיים בכירים משוויץ, אוקראינה, סלובקיה וצרפת.

נשיא האוניברסיטה, פרופ' רון רובין, פתח את האירוע באמרו כי "הדמוקרטיה המערבית נמצאת תחת מתקפה מתמדת והיא שבירה מאוד בשנים האחרונות. האקדמיה היא מעוז של ידע ואמת מדעית ועל כן יש לה תפקיד מכריע במאבק על הדמוקרטיה היקרה לנו כל כך. תפקידנו לא רק להתריע על שעלול להתרחש, אלא גם לפעול למען חיזוק הערכים החשובים לנו ומיגור והוקעת אלה המפריעים למהלך חיינו התקין והטוב. אנחנו, באוניברסיטת חיפה, נמשיך ללמד, לחקור ולשמר במרץ את זיכרון השואה והשלכותיה".

המנהל הכללי של בית הספר הריאלי, ד"ר יוסי בן-דב, אמר כי "הרעיון של שימור זיכרון השואה, על הסיפורים האנושיים השבים ועולים מתוך התופת, עומד נגד עינינו כל הזמן. לא רק היום. כפי שאנו מחנכים את תלמידנו להיות ראשית כל 'אדם', כך אנו רוצים ללמוד על המאורעות. ברוח זו אנחנו מעודדים למידה מרובדת – דרך קריאה, כתיבה וחוויה – של מה שארע, ואשר עדיו הולכים ומתמעטים בקרבינו. יש לנו משימה חינוכית ואנושית – לזכור ולהזכיר – ואנו נחושים להצטיין בה".

היוזמה לקיים אירוע בשיתוף עם תיכון ה"ריאלי" הייתה של מרכז וויס-ליבנת לחקר והוראת השואה באוניברסיטה חיפה. המרכז, בראשותו של פרופ' אריה כוכבי, מהווה מרכז לאומי ובינלאומי המתמקד בהנחלת זיכרון השואה לדורות הבאים. הסרט, העוסק בחשיבות שימור הזיכרון, העדויות והארכיון, הוקרן בו זמנית במספר מקומות ברחבי העולם כחלק מקמפיין We Remember.

מרכז וייס-ליבנת באוניברסיטת חיפה הנו מרכז בינלאומי המארח מדי שנה עשרות סטודנטים מתקדמים מרחבי העולם שעניינם חקר ולימוד השואה. המרכז מציע קורסים בנושא השואה בתחומי הדעת השונים, ביניהם היסטוריה של השואה ומלחמת העולם השנייה, אנתרופולוגיה של טראומה, פסיכולוגיה, חינוך והוראת שואה, משפט בינלאומי, מוזיאולוגיה ואוצרות, ספרות שואה ועוד. בנוסף לתכנית האקדמית המגוונת, מציעה התכנית הזדמנויות התמחות במוסדות רלוונטיים שונים בארץ ובעולם, סמינרים מחקריים וסיורים לימודיים. התכנית מעניקה תעודת תואר שני בלימודי השואה.

צילום: באדיבות אוניברסיטת חיפה.

בתאריך 2.1.19, התקיים אירוע מרגש לזכרה של שירה צור ז"ל, בוגרת מחזור צ"ה שנהרגה בפיגוע בירושלים לפני שנתיים בעת שירותה הצבאי.
חיילים מהיחידה של שירה בשיתוף עם בית הספר ותלמידי שכבת י"ב, התכנסו יחד לפעילות משותפת לזכרה. בפעילות השתתפו גם הוריה ואחותה של שירה.

הפקות תיאטרון שכבת י"א
"הבטחתם יונה" הוא פרוייקט י"א שנולד מתוך רצון לעסוק במצב החברתי-פוליטי של ישראל בשנות ה- 2000. כל הסצנות נכתבו ע"י מחזאים ישראלים שנגעו בנושאים כמו: אימהות במלחמה, שכול ושואה – מפרספקטיבות שונות.
השירים שנשזרו בפרוייקט הם בחלקם "שירים שעשו עליה" והשתלבו ברפרטואר שלנו, וחלקם שירים שנולדו כאן. אך כל השירים מייצגים את האתוס הישראלי על גווניו.

פאנל יהדות – הכנה לסמינר שכבת יא בנושא "זהות יהודית"
ב- 22/1/19 התקיים פאנל זהויות יהודיות בהשתתפות אנשי בית בירם. מזה כחודש צוות תלמידים מסור עמל על בנייתו כולל איסוף הסוגיות, ניסוח השאלות, וניהול האירוע. בפאנל הוצגה קשת של התייחסויות כלפי זהות אישית ומקומה של היהדות במדינת ישראל.
בנוסף במהלך השבוע התקיימו מפגשי הכנה לשכבה כולה בהובלת מיטל בלומנטל והדסה ארנברג. את שבוע זה חתמו מפגשי חונכות בהובלת תלמידים וחונכים.

The post טקסים, הפקות ופאנלים – בבית בירם appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

אירועים בולטים בתחום החינוך הגופני

$
0
0

ביום חמישי, ה- 3/1/19, התקיימה תחרות התעמלות מפעל מארט.
הבנות, בליווי המאמנת סיגל פרלמוטר, זכו בהישגים אישיים יפים:
ליאן ביליץ – מקום ראשון בקרב רב, בארגז, במתח, בספסל ובתרגיל קרקע
עינב בית הלחמי  – מקום רביעי בקרב רב
אביב גרנט – מקום שלישי בתרגיל קרקע,
ליזה גרבר ושחר גרשגורן – מקום שלישי בתרגיל קרקע,
כרמל לב ארי, ליהיא גולדפרב, רומי ברנע ועמית עבדי.

האליפות המחוזית במרוצי שדה לכיתות ה'-ו' התקיימה ביום חמישי, ה- 10/1/19, בחוף הים בקריית ים.
קבוצת התלמידות, בליווי המאמנת סיגל רואש, זכתה במקום הראשון ובהישגים אישיים זכו: דניאל בינהקר – מקום שלישי, רוני אופיר – מקום רביעי, הילי אלדור – מקום שביעי, מיה גוטמן – מקום 13, ירדן לרר, מעיין הנדל ומיטל רוזנצוויג.
קבוצת התלמידים, בליווי המאמן איתן ברקוביץ, זכתה במקום השלישי ובהישגים אישיים זכו: עמית גראור, אייל כץ, גולן יניב, איתי רסקין, רואי צרור, אורי גרברסקי, יהונתן שטיינר, איתן רבינוביץ.

ביום שלישי, ה- 15/1/19, התקיימה אליפות ארצית במרוצי שדה לבתי ספר על יסודיים בעמק המעיינות. גם כאן היו הישגים מרשימים לנבחרות:
ט' תלמידות במקום השלישי. מאמנת: חני גיל. שמות התלמידות: טופז מרץ, נוגה ברזילי, גל קירש, נעם שמואלי, חן חילמן, סאגה קאסם, ענבר כהן וברי רוטשילד.
ז'- ח' תלמידים במקום הרביעי – מאמן: דן גורצקי.
בהישגים אישיים זכו: דניאל ימפולסקי ,מרואן חלבי ,אלעד פרץ ,עמית ורדי.
י'- י"ב תלמידות במקום השלישי – מאמנת: תמי רביב. בהישגים אישיים זכו: נטע אפרת – מקום שלישי, חן זנגו, אור אשור, שחף פרלמוטר וגלית לבון.
י'- י"ב תלמידים במקום השישי – מאמן: שי רביב. בהישגים אישיים זכו: עידן ורדי, עידו דר, ינאי נזימוב, גלעד בלנק, יותם גיל ואוראל אהרון.

ריכזה: עינת אהרון
מרכזת החינוך הגופני בבית בירם

 

The post אירועים בולטים בתחום החינוך הגופני appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

עדכונים מחדרים

$
0
0

בחדרים – המרכז לתרבות יהודית ישראלית שביסוד אחוזה פעילות תרבותית ענפה, בעיקר בשעות אחה"צ והערב. בין הפעילויות:

השקות ספרים
חמש השקות ספרים של סופרים ישראלים
(רובם חיפאים):
א.ב. יהושע – על ספרו "המנהרה", יהודית רותם על ספרה האחרון "שובי נפשי", סיגל אסולין על ספר בכוריה "תמצית של ורדים", מפגש של אגודת הסופרים החיפאיים, שהציגו מספר משוררים בגילאים שונים

וביום שני האחרון התקיים ערב השקה לספרו של פרופ' ישעיהו תדמור, שהיה המנהל הכללי של בית הספר הריאלי בשנים 1982 – 1996 וחלק גדול מספרו מוקדש לתקופה משמעותית זו.

מועדון הזמר
ב- 3.1.19 התקיים מפגש מספר 3 לשנה זו של מועדון הזמר, בערב של שירים חובקי עולם – ערב של שירים תוססים ומוכרים ממקומות שונים בעולם

וביום חמישי, ה- 21.2.19 בשעה 20:30 יתקיים המפגש הרביעי בסדרה.
לקריאת הפרטים לחצו על התמונה:

מפגשים בינדתיים
קבוצה בין דתית של מנהיגים מהעדות השונות במרחב חיפה – עכו נפגשת מדי שבועיים על מנת ליצור קבוצת מנהיגות, שתמנע משברים על רקע דתי ותתערב במקרה של קונפליקט. שותפים לקבוצה: נוצרים, מוסלמים, דרוזים, נציג הדת הבהאית ויהודים.

טיש ט"ו בשבט
ניגונים חסידיים, שירי הארץ, יין, פרות, סיפורים על אנשים, על מסורות, ועל התבוננות פנימית על האדם כעץ השדה.

The post עדכונים מחדרים appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

מדעים, טכנולוגיה ואתגרים –ביסוד הדר

$
0
0

ריאליטק ביסוד הדר

בריאלי הדר נהנים יום יום:
מהסמיכות למדעטק – לומדים במוזיאון שיעורי מדעים.
מהסמיכות לפאבלאב – לומדים טכנולוגיה במעבדה משוכללת, עם צוות מורים רחב ומקצועי.
מסדנת הטינקרינג – בה אנו מאתגרים את עצמנו למצוא פתרונות לבעיות.

"סטיישן רוטיישן" בנושא "שורשים ומשפחות מילים", בכיתות ב'
ילדי כיתה ב' למדו בשפה את נושא ה"שורשים ומשפחות מילים". את לימוד הנושא סיכמו בלמידה בתחנות – סטיישן רוטיישן. ב"תחנת המורה" התלמידים והמורה שיחקו במשחק הזיכרון של שורשים – התאמת שורש למילה מאותו השורש' ב"תחנת המחשב" התמודדו עם משימה באופק, ב"תחנת עבודה עצמאית" התלמידים קיבלו כרטיסיות ובהן משימות בנושא שורשים וב"תחנת משחק" התלמידים שיחקו יחד משחק רביעיות בנושא שורשים. בדרך זו הילדים לומדים לווסת את תהליך הלמידה שלהם ומעמיקים את ההבנה גם בעבודה פרטנית עם המורה.

שכבת ג' לומדת וחוקרת אודות המשורר חיים נחמן ביאליק
ב- י' בטבת ציינו את יום הולדתו של חיים נחמן ביאליק. הילדים חקרו קטע מידע אודות המשורר ובעקבות הקטע כתבו לו תעודת זהות. בשלב הבא, בעזרת כרטיסיות חקר, כל קבוצה הכירה וחקרה באופן עצמאי, שיר אחר של המשורר: "בערוגת הגינה", "פרש", "קן לציפור", "ציפור בגן", "עציץ פרחים", "מקהלת נוגנים", "שתי בנות" ו"נדנדה". הם קראו את השירים, פירשו מילים לא מובנות, זיהו אמצעים ספרותיים, חשבו מי הדובר בשיר ומה רצה 'השיר' לספר. לסיום הם איירו את השירים במשותף.

שכבת ד' מבררת ומלמדת, איך כל זה התחיל?
במסגרת הפרויקט במולדת, חברה ואזרחות "אנחנו על המפה", כתבו ילדי כיתות ד' "סיפור דרך" על מתחם הדר, בעזרת מפת המתחם ובעזרת טקסטים על תולדות בית הספר. הם בחרו תחנות בדרך ואספו עליהן מידע. את סיפור הדרך סיפרו התלמידים לילדי כיתות א' – החניכים שלהם. הם סיפרו להם על ההיסטוריה של המבנים, על סמל בית הספר ועל הקשר למדעטק.

צילום טיפולוגי בשכבת ו'
במסגרת שיעורי צילום תלמידי כיתות ו' למדו על הצילום הטיפולוגי. הצילום הטיפולוגי מתעסק באיסוף, סיווג, מיון ולבסוף השוואה של מידע. לאובייקטים / סובייקטים שנכנסים למאגר המידע הטיפולוגי יש מכנה משותף. המושג צילום טיפולוגי מתייחס גם לעבודה שיטתית ומסודרת ולבניית פריימים זהים, השוואה הינה מרכיב חשוב אצל הטיפולוגים – הילדים התבקשו לבחור אובייקטים כלשהם בעלי מכנה משותף השייכים לאותה קבוצה, כגון: אוסף שלהם, נעלי אדידס, צדפים, מחזיקי מפתחות, לקים ועוד.
תוצרי עבודתם תלויים באולם הקטן בבית הספר.

אומרים מילה טובה
ילדי כיתה ד'2 עוצרים מידי שבוע את שגרת הלימודים, המשימות ושלל המחויבויות ופשוט מפרגנים זה לזה. מידי יום שישי, מגריל כל תלמיד שם של חבר בכיתה ומקדיש רבע שעה לכתוב מילה טובה, לפרגן על תכונה טובה או מעשה יפה, להזכיר חוויה חיובית משותפת, להאיר ולשקף לחבר דברים טובים. התלמידים משקיעים מחשבה בכתיבת מילים חמות, מקשטים את הברכה ומכניסים למעטפת החבר. המעטפות הצבעוניות מתחילות להתמלא במילים יפות שמפיצות אהבה, מחממות את הלב ומעניקות כוח לשבת ולשבוע החדש שיבוא.

The post מדעים, טכנולוגיה ואתגרים – ביסוד הדר appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

פינת הארכיון הבית ספרי – חגיגות ט"ו בשבט

$
0
0

מצאנו בארכיון תצלומים של חגיגות ט"ו בשבט וההצעות לחגיגות ט"ו בשבט עבור כיתות המכינות (כיתות א' – ד'), במחברותיו של עמנואל יפה – מורה בכיר בבית הספר הריאלי בשנותיו הראשונות, לימים המנהל של כיתות היסוד ומרכז הסניפים. כמו כן שימש כמורה וסגן מנהל של בית המדרש למורים.

ניתן להבחין בממצאים ומשמעויות שונות שנתנו לחג האילנות:
החיבור אל נופי המקרא והמקומות התנ"כיים, החיבור לעבר החקלאי דרך גאולת הקרקע (הקרן הקיימת לישראל), הכרת החי והצומח וחשיבות עיבוד הקרקע – כשמשלים, פסוקים, נופים והכרת הטבע משולבים יחדיו.

 

עם הקמת המדינה נושא ט"ו בשבט אופי ממלכתי לאומי יותר, כאשר הייעור נתפס כחלק מתהליך בניית המדינה. טקסי הנטיעות 'מתמסדים' וגדלים, הם מלווים בסמלי המדינה הצעירה ומתחדש – סדר ט"ו בשבט.

 

ב- 14.2.1949 – ט"ו בשבט נקבע כיום שבו מאשרת האסיפה המכוננת את חוק המעבר, שקובע שהיא תהיה הכנסת הראשונה של מדינת ישראל.

בפברואר 1950, שנה לאחר מכן, שבוע לאחר חגיגת ט"ו בשבט – יורד בישראל שלג היסטורי, ובתצלום – תלמידים עם בובת בן גוריון משלג.

בסוף שנות ה-50 מתנהל דיון בקרב הנהלת בית הספר האם  ט"ו בשבט יהיה המועד לחג התלמיד, או שמא יום זה הוא יום קבלת התעודות.

משנות ה-90 נוספו משמעויות חדשות, אוניברסליות יותר לחג הלאומי, כגון:
שמירת ריאות ירוקות והכרזת שמורות הטבע, הגנת החי והצומח, מִחזור ואקולוגיה.

  

 

The post פינת הארכיון הבית ספרי – חגיגות ט"ו בשבט appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.


משולחנו של הסמנכ"ל לפדגוגיה

$
0
0

שלום רב,

אני שמח לקחת חלק בניוזלטר הראשון הנשלח בתקופת כניסתי לתפקיד סמנכ"ל הפדגוגיה של בית הספר.

במהלך שלושת החודשים הראשונים לכניסתי לתפקיד, היתה לי הזכות לפגוש את הנהלות הסניפים, מורים רבים, תלמידים, הורים, חברי הוועד המנהל ורבים אחרים המהווים חלק ממרקם העושר האנושי העצום הזה המשלב כישרון ומעש, המגולם במשפחת הריאלי.

מתוך אותם מפגשים, ובעזרתה נדיבת הלב ורבת התבונה של שושי עידן, למדתי רבות על בית הספר, המתנהל כארגון תוסס המצוי בלמידה והתפתחות מתמדת, ומהווה מקום לצמיחה והשראה לתלמידיו ולצוותו כאחד.

כבוגר בית הספר, פגשתי ארגון שונה מאד מזה שהכרתי, שהתקדם בממדים רבים מאז תקופתי, בתכניו ובפדגוגיה שלו, המשמר בתנועה מתמדת את שרביט המובילות כחלוץ לפני המחנה החינוכי בישראל.

במהלך תקופה זו, גם גיבשתי בעזרת שותפיי להנהלה ולצוות המכלול מיפוי ראשוני של החוזקות והאתגרים שעל הפרק, וכיוונים להמשך הניתוח והפיתוח של הפדגוגיה הבית-ספרית לקראת העתיד.

אני מודה לוועד המנהל ולהנהלת בית הספר על הזכות שניתנה לי בדמות המינוי לתפקיד זה, ומקווה שאהיה ראוי לאמון שניתן בי ואסייע בשיתוף חבריי להנהלת בית הספר, לקדם את בית הספר לאופקים חדשים, על בסיס מסד האיכות והחזון שהתווה את דרכו עד כה.

בהזדמנות זו אני רוצה להודות מעומק הלב לשושי עידן על התמיכה, החניכה והליווי שהיא העניקה לי ביד רחבה עם כניסתי לתפקיד, ולאחל לה הצלחה רבה בהמשך הדרך.

עם הפנים לעתיד,

זוהר גינוסר

The post משולחנו של הסמנכ"ל לפדגוגיה appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

ערב הוקרה, מסעות וט"ו בשבט בפנימיה הצבאית

$
0
0

ביום ראשון, ה- 27.1.19, ציינו בפנימיה, את סיום מחצית א' לשנת תשע"ט בערב הערכה והוקרה לחניכי הפנימיה ולחייליה. כיבדו אותנו בנוכחותם נציגי הנהלת בית הספר, רכזי השכבות ומחנכיהם של המצטיינים. בטקס חילקנו תעודות הצטיינות לכל חניכי/ות הפנימיה שהשיגו ציון ממוצע 90 ומעלה ולאלה שהצטיינו במסגרת מבחני הכושר הנערכים בפנימיה במהלך ההכשרה.
בשיא הערב עלו לבמה 4 חניכי/ות המופת בפנימיה, 2 מכל פלוגה, אלה המהווים מושא לחיקוי בשילוב הצלחה בבית הספר והובלה בפיקוד ובערכים בפנימיה.
ציינו גם 4 חניכים שעשו תהליך משמעותי במהלך המחצית ונמצאים במגמת עליה בתפקודם. לערב הוזמנו משפחות חניכי המופת והחיילים המצטיינים. סיכמנו בהתרגשות רבה ובציפייה כי כל אחד ואחת מהחניכים/ות ישאפו ויעלו בהמשך לבימת הצטיינות זו.

ביום רביעי ה 23.1.19, יצאו כל 95 חניכי הפנימיה למסע המציין את סיום מחצית א' לשנת ההכשרה תשע"ט. הם צעדו בשעת לילה מחוף המבצר בעתלית לחוף הסטודנטים בחיפה. אורך המסע 9 ק"מ ומתוכם 2 ק"מ צעדו כשהם נושאים אלונקות.

לרגל ט"ו בשבט, צעדו השותלים הקטנים מה"ריאליגן", דרך שדרת בית בירם אל עבר שערי הפנימייה. שם הם התקבלו בחום ואהבה על ידי נציגי חניכי שתי הפלוגות, ששתלו איתם פרחים בערוגות הפנימיה, צבעו עימם דפי צביעה בנושא ט"ו בשבט
ואיך אפשר בלי קצת משחקי ספורט חופשיים?! כל אלה לצלילי שירי ט"ו בשבט.
היה מרגש, שמח וממלא את הלב.

 

 

The post ערב הוקרה, מסעות וט"ו בשבט בפנימיה הצבאית appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

מנהיגות ומדעים –בתיכון אחוזה

$
0
0

שבוע מנהיגות
בחודש נובמבר התקיים בשכבת ט' שבוע מנהיגות – אירוע שיא, שהוא המשך ישיר לתוכניות המנהיגות השוטפות בתיכון אחוזה.
את השבוע פתח המנהל הכללי של בית הספר – ד"ר יוסי בן-דב, בהרצאה בה דיבר על מדינת ישראל וייחודה כמדינה של זוכי פרסי נובל, פורצי דרך בתחומים שונים.
בנוסף, דיבר על מנהיגים גדולים כמו בן גוריון, בגין ורבין, תוך שהוא מדגיש שמנהיג קורא את הסביבה אבל דבק בדרכו ועודד את התלמידים לא לפחד מכישלונות, כי מהם אנו צומחים.
בהמשך השבוע שמעו התלמידים הרצאות מאנשי מעשה בחברה הישראלית המגיעים ממספר תחומים ומייצגים קבוצות חברתיות מגוונות: מר לואי חאג', בוגר בית הספר ומנכ״ל נכסים ותפעול פיתוח אפל ישראל וגרמניה, שסיפר לתלמידים על מסלול חייו המרתק, על תחילת דרכו בריאלי, כנער ערבי שהגיע לביה"ס יום-יום מעכו, על הקשיים שבדרך ועל האופטימיות, ההתמדה והרצון להמשיך קדימה, שהביאו אותו למקום בו הוא נמצא כיום.
על מנהיגות בספורט שמעו התלמידים מגב' בת אל גטרר, ספורטאית אולימפית בטקוונדו, תוך הדגשת ערכי הכבוד והחברות אשר עומדים בבסיס ענפי הספורט השונים.
על מנהיגות צבאית שמעו התלמידים מאל״מ במיל. דורון זוננשיין, ששוחח עמם על חשיבות ההחלטה של מנהיג צבאי שחיי אדם תלויים בו, ועד כמה חשוב לסמוך עליו.
כמו כן נפגשו תלמידי השכבה עם מר פסקל לוי, מדען בכיר ברפאל, שסיפר על ילדותו בצרפת, על קהילה יהודית פלורליסטית ומלוכדת ועל הזרמים השונים. התלמידים שמעו על הקשר לישראל, שהתבטא בין השאר בלהקשיב לרשת ב' בזמן מלחמת ששת הימים, או לצאת להפגנות לשחרור אסירי ציון, על העלייה לארץ ועל ההשתלבות ברפאל עם חינוך דור העתיד של המהנדסים שם.

חלק מהפעילויות שהתקיימו בשבוע זה היו באחריות קבוצות המנהיגות הפועלות בסניף: קבוצת "פרקי דורות" ו"החממה השכבתית" של שכבת ט'. חברי קבוצת "פרקי דורות" הנחו דיונים מעמיקים במעגלי שיח בנושאים הנמצאים על סדר היום הציבורי. המנחים חשפו את התלמידים במעגל למידע רלוונטי לבעיה והעלו בפניהם דילמות העולות בדרך למציאת פתרון.  הדילמות בהן דנו התלמידים היו אלימות נגד נשים, חלוקת תקציב המדינה ושירותי הבריאות הפרטיים בישראל.

אחד מימי השיא של השבוע היה "יום בעולם האמתי". תלמידי השכבה ייצאו למקומות עבודה של הורים בשכבה, במטרה לחוות ולהתנסות ביום שבשגרה של אדם מבוגר ולגלות שתכונות המנהיג באות לידי ביטוי גם שם.

השבוע ננעל בלילה לבן, שמטרתו הייתה גיבוש וסיום חוויתי לשבוע, בהשתתפות כל תלמידי השכבה. את הלילה הלבן יזמו וארגנו חברי "החממה השכבתית" החל מהפעילויות, דרך לוח הזמנים ועד לניקיון ולאוכל. תלמידי השכבה השתתפו תחילה במסיבת אוזניות שקטה ושמחה, שהסתיימה בארוחת לילה. בהמשך צפו יחד בסרט שנבחר מראש על ידי השכבה ובסיומו נהנו התלמידים מזמן חופשי בו יכלו לשחק יחד משחקי קופסה, להירגע בחדר הרוגע או להעביר את הזמן בשיחות נפש מתמשכות. לקראת השעה ארבע התכנסה השכבה לפעילויות ספורט ואתגר באולם הספורט. הלילה הסתיים בארוחת בוקר עשירה ואסתטית.

יום מדעים
לקראת סיום המחצית התקיים בתיכון אחוזה יום מדעים, שהיה חגיגה מדעית אמיתית בהשתתפות הורים רבים וכמובן תלמידי תיכון הסניף. ביום זה התלמידים הציגו את תוצרי הפרויקטים שלהם במדעים, צפו בתוצרים של חבריהם לשכבה והשתתפו בהרצאה מדעית מרחיבת אופקים. הבוקר נפתח בכינוס חגיגי באולם הכנסים בניצוחו של דוד לוי, מוביל המדעים בסניף, שבמהלכו הדגים מספר תופעות פיזיקליות מעניינות ולאחר מכן כל שכבה פנתה ללוח הזמנים המיוחד שלה.

במהלך היום שמעו התלמידים הרצאות מרתקות. לשכבת ז' ניתנה הרצאה בנושא מיקרוביולוגיה של מזון על ידי ד"ר רינת טרדי-עובדיה, סגנית מנהלת המעבדה לבריאות הציבור בחיפה ומנהלת היחידה למיקרוביולוגיה. שכבת ח' השתתפה בהרצאה בנושא ערפיליות פלנטריות שהעביר פרופ' חבר מוחמד עכאשה, אסטרופיזיקאי מהטכניון, ותלמידי שכבת ט' שמעו על  מועדון האורניום של גרמניה הנאצית, הרצאה ששילבה היסטוריה ומדע, מפי ד"ר אסף עילם. בנוסף להרצאות השונות, התלמידים הציגו את תוצרי הלמידה וצפו בהם. תלמידי ז' צפו והציגו תוצרי למידה בביולוגיה ובגאוגרפיה, תלמידי ח' בפיזיקה ובגיאוגרפיה ותלמידי ט' בפיזיקה, בביולוגיה ובנוסף הקימו תערוכה בכימיה על יסודות ותכונותיהם.

הפרויקטים באשכול המדעים היו מגוונים ועשירים:
בכיתות ז' – בביולוגיה, התלמידים הכינו והציגו תוצר ביוטכנולוגי שמשלב מיקרואורגניזמים וחקרו את התהליכים הביולוגיים שחיידקים ושמרים מעורבים בו.
בפרויקט בגיאוגרפיה כל קבוצה "הקימה ארגון" הפועל בהיבט ההגירה במדינות השונות והציגה אותו בפלטפורמת WIX באינטרנט.
בפרויקט אחר בגיאוגרפיה התבקשו התלמידים לחקור מדינה על פי מדדים לפי ספר העובדות העולמי ולשווק אותה בהיבט תיירותי.

בכיתות ח' – בפיזיקה, כל קבוצה תכננה והציגה דגם של מכונית אוטונומית הפועלת ע״י מנגנון מכני וניתחה את התנועה של המכונית בהתאם לכוחות הפועלים עליה. במסגרת הצגת הלמידה התקיימה גם ״תחרות מכוניות״, שבחנה איזו מהמכוניות שנבנו ע"י התלמידים היא המהירה ביותר וביכולתה להגיע למרחק הרב ביותר.
בגיאוגרפיה, בפרויקט בנושא "אסונות טבע" יצרו התלמידים משחקי חברה המשקפים את הידע שרכשו במטרה "להעבירו הלאה", העלאת המודעות של האוכלוסייה לאסונות טבע וכיצד ניתן להתמודד מולן – מצילה חיים!

בכיתות ט' – בביולוגיה, התלמידים התנסו בחקר מחלה תורשתית מסוימת וניתחו את הסיכונים ללידת ילד שיחלה בה תוך התמודדות עם דילמות מוסריות – ערכיות.
בכימיה התלמידים התמקדו בהיבטים הקשורים לכימיה אי-אורגנית ובמספר יסודות המשחקים תפקיד חשוב בתחומים שונים של חיינו, ובנו תערוכה הממחישה את המאפיינים של היסודות השונים.
בהצגת הלמידה בפיזיקה התלמידים תכננו ובנו דגם של תנור סולארי, ביצעו עליו ניסויים כדי להעלות את הנצילות של השימוש באנרגית השמש, הציגו אותו ואת תוצאות ומסקנות מחקרם, שנידונו בדיון מדעי סביב שולחן עגול.

היה זה יום מורכב שביטא למידה משמעותית, עשיר בתוצרים ומעשיר בידע.

The post מנהיגות ומדעים – בתיכון אחוזה appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

משולחנו של המנהל הכללי, א'אדר א תשע"ט

$
0
0

שנת הלימודים תשע"ט נמצאת בעיצומה, החודש חגגנו את ט"ו בשבט וחילקנו את התעודות של מחצית השנה.
מעגל החיים במסגרת בית-הספר נע במהירות, ההרשמה לקראת שנת הלימודים הבאה נפתחה ולשמחתנו הרבה קצב הרישום היה גבוה מתמיד. למעשה תוך יום אחד התמלאו כמעט כל המקומות הפנויים בבית-הספר.
ההרשמה מתמקדת בגני הילדים ובכיתות א' ו-ז', שכן החל מהשנה איננו יכולים לקלוט תלמידים מעל לכיתה ז'. בחטיבות הביניים כל הכיתות מלאות, ואין בכוונתנו להגדיל את מספר התלמידים מעבר לתקן הבית-ספרי, שהוא כידוע נמוך מהתקן של משרד החינוך. התלמידים היחידים שייקלטו הם חניכי הפנימייה הצבאית, שחזרה לפעילות מלאה ותקלוט גם השנה, כבכל שנה, תלמידות ותלמידים לכיתה י'.
אנו גאים בהבעת האמון של הורי ביה"ס, השולחים ילד שני, שלישי, רביעי ואף חמישי אלינו, וכן בהורים החדשים הבוחרים לשלוח אלינו את ילדיהם. אנחנו מצדנו מתחייבים להמשיך לעבוד במקצועיות ובמסירות כדי לממש את אחריותנו על הילדים בצורה המיטבית.

בהזדמנות זו אני שמח לבשר לכם על הצטרפותו של זוהר גינוסר כסמנכ"ל החדש לפדגוגיה של ביה"ס. זוהר, בוגר ביה"ס הריאלי ובן לבוגרי הריאלי, שירת בתפקידי פיקוד, הדרכה וניהול הדרכה בחיל הים, במטה הכללי של צה"ל ובמכללה לביטחון לאומי. בשנים האחרונות שימש זוהר כיועץ לתהליכי פיתוח אסטרטגיה לאומית בארץ ובעולם בתחומי החדשנות והחינוך ועבד  גם עם משרד החינוך בישראל בפיתוח מודלים לפדגוגיה עתידית ופיתוח חדשנות במערכת החינוך בארץ. זוהר השלים חודשיים של חפיפה והחל בתפקידו ב 1 בינואר. אנו מקדמים את זוהר בברכה ומאחלים לו הצלחה רבה בתפקידו.

זוהר החליף את שושי עידן שפרשה מתפקידה כסמנכ"לית לפדגוגיה של ביה"ס. שושי הגיעה לביה"ס כתלמידה בשנת 1960, ולאחר מכן שירתה בבית-הספר במגוון תפקידים במשך 47 שנים, כמורה, כמרכזת החינוך החברתי בבית בירם, כמנהלת סניף יסוד אחוזה במשך 16 שנים ולאחרונה כסמנכ"לית לפדגוגיה.

אני מבקש להודות לשושי על תרומתה רבת השנים והמעש לבית-הספר שלנו במגוון התפקידים אותם מילאה לאורך השנים, ועל השפעתה על דמותו של ביה"ס, שתיחקק לדורות. במיוחד אני מבקש להודות על חמש השנים האחרונות בהן הייתה לי הזכות לעבוד עם שושי בצמידות, וליהנות מהחוכמה, הצניעות, הניסיון והאנרגיות האינסופיות שלה.

לבסוף, כזכור לכם קיימנו ביום חמישי כ"ט בנובמבר 2018 את אירוע שירת הרבים, שיריאלי. האירוע, שהופק כולו ע"י אנשים ממשפחת בית הספר, היה סוחף ומלהיב והסרטון שהופק מופיע כעת בערוץ היוטיוב של ביה"ס:

כולכם מוזמנים להיכנס, לצפות וליהנות.

תודה גדולה ומיוחדת לכל אלו שעבדו קשה לאורך כל תקופת החזרות והפקת האירוע ותרמו רבות להצלחתו, ובמיוחד למורים למוסיקה שלנו: הילה הררי, דודו נתן, בועז שטרנברג ולובה ורדי, וכן לשושי עידן, ברוך אבן, אורי הרטל, אפי אפרתי וצוות האחזקה של בית בירם, איריס פז ועומר יגאל.

בברכה חמה,

ד"ר יוסי בן-דב
המנהל הכללי של ביה"ס

The post משולחנו של המנהל הכללי, א' אדר א תשע"ט appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

הריאלי ותנועת הצופים, החוגגת מאה להיווסדה

$
0
0

מאת: פרופ' יוסי בן ארצי, אוניברסיטת חיפה, בוגר ביה"ס.

משחר ימיה כרוכה תנועת הצופים בבית הספר הריאלי העברי בחיפה.
בעודו בחיתוליו, פעלה בו כבר בשנת 1916 "אגודת המשוטטים" בניהולו של אחד ממייסדי בית הספר, פנחס כהן, ויחד עם חבורה דומה ב"גימנסיה הרצליה" של תל אביב, היו אלה למייסדות הסתדרות הצופים בארץ ישראל בשנת 1919.

לא בכדי ניתן על כן השם "משוטטי בכרמל" לשבט הראשון שהוקם בארץ ב-1925, בחסותו ובשטחו של בית הספר בהדר הכרמל. מייסדו היה המורה אריה כרוך, שיצק לשבט ולתנועת הצופים כולה את יסודות הצופיות העולמית ברוחו של באדן-פאול.

יסודות אלה התאימו לרבים מעקרונות החינוך של בית הספר: התפתחות גופנית ורוחנית של הנוער המתבססת על התקרבות לטבע, הכרת הארץ והסביבה, הכרת העם וערכי המורשת שלו, נאמנות והתגייסות לשירות הכלל, טיפוח ערכים אוניברסאליים של עזרה הדדית, סיוע לחלש, אחריות ציבורית, דבקות באמת ובצדק, וכבוד לזולת. גם הסממנים החיצוניים ואופי הפעולות שכללו תלבושת אחידה, סמלים, פעולות בחיק הטבע, טיולים ארוכים ומחנות עבודה, התאימו לרוחו של בית הספר ולערכים שביקש לנטוע בקרב בוגריו.

לא בכדי תמך בית הספר לאורך מאה ויותר שנות קיומו בפעילות שבטי הצופים, השתתף בהקמתם ובמימונם ואף אסר על תלמידיו לפעול בתנועות המזוהות עם זרמים פוליטיים. "משוטטי בכרמל" היה לשבט-אם לשבטים חדשים בנוה שאנן [1932-1944], ולשבט 'כרמל' [הוקם ב-1936]. לימים יצאו משבטים אלה מייסדיהם של עוד שבטי צופים בחיפה, כגון "צופית", "לוטם", "תדהר", בת גלים", "העוגן" ואחרים.

בית הספר הקצה לשבטיו הגדולים מרחבי פעולה, כיתות לימוד, מבנים משלהם ומורים, שהיו למעשה "ראשי שבט" בשכר מטעם בית הספר. עד כדי כך עודד בית הספר הריאלי את הפעילות בשבטי הצופים, שבימי שלישי אסור היה למורים לחלק שיעורי בית ליום רביעי, כדי שהתלמידים יוכלו להגיע לפעולה ללא אימת שיעורי הבית, ואסור היה לקיים מבחנים בימי רביעי מאותה סיבה.
"הריאלי" והצופים נצרבו על כן כמושגים חופפים כמעט, במשך עשרות בשנים, וערכי המוסדות החינוכיים האלה תאמו במידה רבה של זהות ופעולה משותפת.

מארכיון בית הספר הריאלי:

מסדר צופי חיפה בביה"ס הריאלי, 1940. במסדר נמנו 1060 חניכים – חמש שנים קודם, ב-1935 נמנו 195 חניכים בלבד

משוטטי בכרמל מפקד פתיחת השנה של השבט 30.10.1931
דב מדזיני – מזכיר השבט. אריה כרוך – 'מצביא השבט'.

 

תרשים מפקד צופי חיפה, 1945:
20 שנות גידול והתפתחות ט"ו בשבט תרפ"ה (20) – תש"ה (1419). הרכבי השבטים: משוטטי כרמל, גאולה, גדודי הכרמל, ביל"ו, צופי המפרץ, מעפילים, נוה שאנן, בת גלים, "שלמה ומלצ"ט", קבוצת הלל.

צופה בשנות ה 20 בהדר

טו בשבט תרצג 1933, גור צופים מקבל כרטיס חבר ברקע נמל חיפה בראשיתו

לג בעומר תרצא 1931 מחנה ראשון – אל האוכל,  ט"ו בשבט תרצג טקס משוטטי בכרמל

בנות הצופים.
בנות מחזור ל"ה עם המורים: יוסף הלפרין ודוד עזריאלי.

גדוד החשמונאים ראש הגדוד מרדכי חרקובסקי, שמות הקבוצות  'מצדה' "משמר' 'האש'

הנהגת שבט משוטטי בכרמל, 1939: עומדים, נציגי 'גוש הקשישים'. מימין: יוסף לנדמן, אהרון שטולצברג, נעמי וינשטוק (זורע), יוסף כהן, יוסף הירשזון. יושבים: מורי ביה"ס הריאלי. משמאל: מרדכי חרקובסקי 'גדודי הכרמל', דב מדזיני ואריה כרוך (עם בנו), יצחק לויטס, צבי וכס.

הנחת אבן פינה .לבית הצופה, דר בירם נואם, 1945

משוטטי בכרמל

הנהגת שבט משוטטי בכרמל, תש"ח 1948

כתבי עת תנועת הצופים, משוטטי בכרמל  – מחנות הדרכה, סולם הטירונים

איתור מידע אודות הסרט "שח-מט"
בוגר הפנימיה הצבאית שי פרקש (מחזור כ"א בפנימיה, נ"ו בריאלי) מבקש עזרתכם לאתר מידע אודות הסרט "שח-מט",שהופק במסגרת חוג בימוי והסרטה ב-1971 בבית בירם, וזכה בפרס ראשון ביולי 1972 בתחרות סרטי נוער ארצית "קולנוע לנוער".
שחקניו היו ממחזור י"ט של הפנימיה הצבאית (נ"ד בריאלי) והסרט צולם בהדרכת מדריך/במאי, איש קולנוע צעיר שעשה את שירות המילואים בהדרכת החוג לקולנוע בפנימייה הצבאית. על פי מידע מטעם ערן גזית, שהיה עוזר הבמאי והשתתף בסרט, המדריך/הבמאי נהרג ב-1973 במלחמת יום כיפור, ככל הנראה טייס. שמו אינו זכור למשתתפים והיה ברשותו אחד משני עותקי הסרט. אם ידוע לכם פרטי המדריך והיכן ניתן לאתר עותק של הסרט, אנא צרו קשר עם ארכיון בית הספר:  archive@reali.org.il

The post הריאלי ותנועת הצופים, החוגגת מאה להיווסדה appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.

Viewing all 285 articles
Browse latest View live