תלמידי תוכנית המצויינות המדעית בבית בירם האזינו להרצאה מרתקת של פרופ' מורן ברקוביץ' מהטכניון בנושא "טכנולוגיות מיקרוזרימה – דיאגנוסטיקה רפואית באלפית המילימטר":
פרופ' משנה ברקוביץ', הינו ראש המעבדה לטכנולוגיות מיקרוזרימה ופרופ' משנה בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון. מחקרו עוסק בהבנת תהליכי זרימה במימדים זעירים, וביישום תהליכים לאלה ליצירת כלים חדשים לגילוי ביומולקולרי רגיש ודיאגנוסטיקה רפואית מהירה.
פרופ' ברקוביץ' סיפר לתלמידים את סיפורו האישי – כתלמיד מצטיין בעל יכולות גבוהות במיוחד שלא מצא את מקומות בבית הספר בו למד, וכיצד נאבק במשרד החינוך על מנת שיתנו לו להיבחן בעודו בגיל 15 על מנת להכנס וללמוד בטכניון, וכיצד לא ויתר עד שהטכניון קיבל אותו ללימודים בגיל כה צעיר, דרך שירותו הצבאי בו עסק בפיתוח טילים בגיל 18 לאחר שסיים כבר את התואר הראשון בטכניון ועבר עם התלמידים במסלול לימודיו דרך הטכניון ואוניברסיטת סטנפורד.
בהרצאה, הסביר פרופ' ברקוביץ' לתלמידים, כיצד באמצעות הפעלת שדות חשמליים בתעלות מיקרוניות, אנו יכולים ללכוד מולקולות (לדוגמא, חלבונים, או רצפים גנטיים) בנפחים זעירים (כ- 10 pL – נפח הקטן פי מיליון מדמעה ממוצעת), ובתוך כך להאיץ תהליכי גילוי של סמנים ביולוגיים ממספר ימים למספר דקות. תהליכים אלה רלוונטיים לאבחון מהיר של מגוון של מחלות ומצבים רפואיים (ובכללם גילוי מהיר של זיהומים חיידקיים וויראליים, ואבחון מוקדם של סוגי סרטן מסוימים) וכן הציג את חזית הפיתוח שלנו להתקנים מבוססי נייר, שעל אף עלות הייצור הזולה שלהם מאפשרים ביצוע תהליכים דומים לאלו המבוצעים בשבבים מתקדמים המיוצרים בטכנולוגיות חדר נקי. באמצעות התקני נייר אלה אנו פועלים במטרה לאפשר אבחון רפואי מתקדם במדינות מתפתחות ואזורים אחרים בעלי משאבים מוגבלים.
פרופ' ברקוביץ' סיכם את דבריו במסרים שחשוב שתלמידינו המצטיינים מדעית יקפידו לקחת איתם לעתיד:
1- בסיס ידע רחב וחזק ויכולת לרוץ למרחקים ארוכים מבחינת מטרות.
2- העמקה בלימודי מתמטיקה ופיזיקה אבל גם בלימודי הבעה- כדי שיוכלו להביע את הישגיהם בצורה הטובה ביותר.
3- לא לפחד להיכשל. להיכשל – זו הדרך שמובילה לניצחון.
4- כיף – זו סיבה מספיק טובה לעשות משהו מסקרן במדע.
5- חשוב להבין את חוקי המשחק באקדמיה ולפעול לפיהם. ללמוד לשם רכישת הידע זהו תהליך מבורך, אבל למוסד האקדמי נכנסים על סמך ההישגים (ממוצע בגרות וציון במבחן הפסיכומטרי) ותארים מתקדמים מקבלים לפי מספרי מאמרים שמפרסמים ועוד, ולכן על מנת להתקדם יש להקפיד על רמת הישגים גבוהה ביותר.
ההרצאה היתה מרתקת ותלמידים רבים נשארו בסופה לשיחה אישית עם פרופ' ברקוביץ'.
The post הרצאה לתלמידי המצויינות המדעית בבית בירם appeared first on בית הספר הריאלי העברי בחיפה.